Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) csütörtöki rendkívüli ülésén heves szópárbaj folyt a Szkripal-ügyről: Vaszilij Nyebenzja orosz nagykövet úgy fogalmazott, Nagy-Britannia megbánja majd, hogy Oroszországot vádolta meg Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és leánya megmérgezésével – a diplomata szerint London összehangolt hadjáratot folytat Moszkva lejáratására, s leszögezte azt is, hogy Oroszországnak jó oka van feltételezni, hogy a gyilkossági kísérlet hátterében több ország titkosszolgálata áll.

„Megmondtuk brit kollégáinknak, hogy a tűzzel játszanak, és meg fogják bánni. A Novicsok a nyilvánvalóan orosz neve ellenére sem orosz márka” – utalt Nyebenzja a Novicsok nevű idegméregre, amellyel a Szkripál elleni támadást elkövették. Majd hozzátette: mind az Egyesült Államok, mind Nagy-Britannia kifejlesztette az idegmérget. Az orosz nagykövet aláhúzta, hogy „Oroszországnak semmi köze Szkripal megmérgezéséhez”, és „Moszkvának mindenki másnál nagyobb érdeke az igazság kiderítése”.

Válaszul Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet kijelentette: London több tényezőt is figyelembe vett, amikor megfogalmazta Moszkvának címzett vádjait, köztük azt, hogy olyan támadásról van szó, amelyben az állam is közvetlenül érintett. Pierce azt hangoztatta: tartani lehet attól, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi intézményeket, és olyan történettel próbál majd előhozakodni, amelyre hivatkozva visszautasíthatja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) várható megállapításait.

A világszervezet 15 tagú Biztonsági Tanácsának ülésén – amelyet orosz kérésre hívtak össze – felszólalt a francia, az amerikai és a kínai ENSZ-nagykövet is. A francia és az amerikai diplomata változatlanul támogatásáról biztosította a brit álláspontot, csakúgy mint a BT többi nyugati tagja, például Hollandia és Svédország is. “Nincs más kézenfekvő magyarázat, mint Oroszország felelőssége” – fogalmazott Francois Delattre, Franciaország misszióvezetője. Nikki Haley, az Egyesült Államok nagykövete azon álláspontjának adott hangot, hogy a BT-ülés “újabb kísérlet volt Oroszország számára, hogy politikai előnyökre tegyen szert”. A kínai ENSZ-nagykövet “az igazság megdönthetetlen tényeken alapuló mielőbbi feltárását és a következtetések levonását” szorgalmazta.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított – az ügy miatt 28 állam utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

Frissítés: Ellenőrzést tartott Oroszországban a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet

Ellenőrzést tartott Oroszország területén a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) - közölte honlapján pénteken az orosz védelmi minisztérium hivatalos napilapja, a Krasznaja Zvezda.

A közlésből – egy infografikából – nem derült ki, hogy az OPCW műszaki titkársága által végrehajtatott ellenőrzés összefüggésben állt-e a Szkripal-üggyel, avagy rutinvizsgálat történt.

A hágai központú OPCW hivatalos részvevője a Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezésének ügyében folytatott nyomozásnak. A szervezet brit bírósági határozat alapján vérmintát vehetett Szkripaléktól és az OPCW szakemberei dolgoznak a salisbury-i gyilkossági kísérletben alkalmazott hatóanyag beazonosításán is. A Nagy-Britanniában vett mintákat független szaklaboratóriumok elemzik, az eredményt várhatóan a jövő hét elején teszik majd közzé.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki Facebook-bejegyzésében fontos potenciális bizonyítékok eltüntetésével vádolta meg a brit hatóságokat. Rámutatott, hogy elhamvasztották a kettős ügynök salisbury-i otthonában tartott háziállatok – egy macska és két tengerimalac – tetemét, holott a mérget – az üggyel kapcsolatos több feltételezés szerint is – Szkripal házánál alkalmazták. Azt, hogy eltűntek az orosz katonai hírszerzésnek a britekhez átállt ezredese volt házi kedvencei, az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén felvetette Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet is.

A macskát az "átélt stresszre" hivatkozva altatták el

Brit sajtóforrások szerint a két tengerimalac szomjan halt, a fekete perzsamacskát pedig elaltatták az "átélt stresszre" hivatkozva. A macska tetemét a hamvasztás előtt megvizsgálták a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai laboratóriumában.

2. frissítés: Lavrov: Oroszország nem vállal magára halálos bűnöket

A nyugati országok ne számítsanak arra, hogy Oroszország halálos bűnöket vállal magára és bocsánatot kér értük – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak pénteken Minszkben.

„Ha partnereink a jelenlegi helyzet beszüntetését ahhoz kötik, hogy Oroszország az összes halálos bűnt magára veszi és azt mondja: mindenben és mindenhol én voltam a hibás, bocsássatok meg nekünk, bűnösöknek, ha továbbra is tartja magát ez a számítás, az azt jelenti, hogy végképp kipusztultak ott az Oroszország-szakértők” – mondta az orosz média szerint Lavrov, aki a FÁK-országok külügyminiszterei tanácskozásán tartózkodik a fehérorosz fővárosban.

A The Times című brit napilapnak a brit hírszerzésre hivatkozó értesülésére reagálva, miszerint Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát megmérgező anyagot egy, a Szaratov megyei Sihani városban található katonai vegyi üzemben állították elő, Lavrov azt hangoztatta, hogy London lázasan igyekszik új indokokat találni „abszolút védhetetlen álláspontjának” alátámasztására.

Jobban van Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, aki kettős ügynökként tíz éven át dolgozott a brit hírszerzésnek. Március elején idegméreggel merényletet követtek el ellene Nagy-Britanniában.Szkripal állapota már nem válságos, szervezete jól reagál a kezelésre, és állapota gyorsan javul – áll a beteget ápoló salisbury-i kórház orvosigazgatójának közleményében.A 66 éves Szkripal lánya, Julija is életveszélyes m érgezést szenvedett, de az ő állapota már hama rabb javulni kezdett. A Rosszija 1 orosz állami televízió csütörtöki közlése szerint Julija telefonon tudatta egy unokatestvérével, hogy hamarosan elhagyhatja a kórházat.

Úgy vélekedett, hogy London álláspontja mindaddig „védhetetlen” marad, amíg „Nagy-Britannia nem egyezik bele abba, hogy őszintén, becsületesen, a vegyifegyver-tilalmi egyezmény előírásai szerint konzultáljon, vizsgálódjon és a lapjait mind kiterítse az asztalra, ne pedig a zsebében tartsa, mint a Litvinyenko-, Perepelickij- és Berezovszkij-ügy esetében”.

Alekszandr Livinyenko egykori FSZB-tiszt, Alekszandr Perepelickij üzletember és Borisz Berezovszkij oligarcha, volt orosz kormányzati tisztségviselő Nagy-Britanniában halt meg, nem természetes halállal. Moszkva mindhárom esetben tagadja, hogy köze lett volna halálukhoz és Londont tartja felelősnek.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország a három említett személy esetéből is tudja, “mennyit érnek” a brit állítások. „Nem fogunk megbízni bennünk, szeretnénk ellenőrizni (állításaikat), de nem engedik” – mondta.

Mihail Babics, az orosz elnök Volga-menti körzeti megbízottja, az orosz vegyi leszerelési bizottság volt elnöke, szintén a The Times állítására reagálva az Interfax hírügynökségnek kijelentette, hogy a Szaratov megyei Sihaniban, a Szerves Kémiai és Technológiai Tudományos Állami Kutatóintézetben (GNIIOHT) sosem tároltak vegyi fegyvereket, így novicsok gázt sem. Szavai szerint Szaratov megyében máshol volt vegyifegyver-raktár.

Korábban Leonyid Rink és Vlagyimir Ugljov vegyész is azt állította a sajtóban, hogy az új generációs novicsok hatóanyagot a szovjet időkben Sihaniban állították elő. A The Sun című brit bulvárlap egyébként csütörtökön, ugyancsak brit titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Szkripalék ellen bevetett mérget a Moszkva melletti Jaszenovóban állították elő.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából