Ugrás a cikkhez
Reklám

Több tízezren tüntettek vasárnap a görögországi Szalonikiben az ellen, hogy hivatalosan bekerüljön a szomszédos Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság végleges nevébe a Macedónia szó – jelentették a hírügynökségek.

A rendőrség 40 ezer tiltakozóról, a szervezők 300-400 ezer emberről beszéltek, akik az ország minden tájáról érkeztek. A Nagy Sándor makedón király szobránál gyülekező tüntetők között voltak az Arany Hajnal jobboldali (az MTI szerint "újfasiszta" - a szerk.) párt támogatói és más mérsékeltebb politikai csoportosulások hívei, valamint Szaloniki püspöke, aki figyelmen kívül hagyta az athéni érsek felhívását, hogy tartózkodjanak a megmozdulástól.

#Macedonia is Greek #ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 🇬🇷🇬🇷Alexander was Greek🇬🇷🇬🇷#FYROM how about omitting the letter M and calling your country Assedonia ? #Συλλαλητηριο #GREECE pic.twitter.com/MEtDctNGA4

— Rea (@ReaCola) 2018. január 21.

A tüntetők olyan jelszavakat skandáltak, hogy „Macedónia Görögország, Görögország Macedónia” vagy „El a kezekkel Macedóniától”, és elutasítottak minden olyan megoldást, amely lehetővé teszi a Macedónia kifejezés használatát a szomszédos ország hivatalos nevében. Ezt a nevet fenn akarják tartani az észak-görögországi Macedónia tartománynak, amelynek Szaloniki a fővárosa.

A tüntetés előzménye, hogy Görögország és Macedóniai Volt Jugoszláv Köztársaság január 12-én megállapodott a névvitáról folyó tárgyalások felújításában.

Macedónia 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától, de Görögország már akkor kifogásolta, hogy a Macedón Köztársaság nevet akarja viselni. Alekszisz Ciprasz szélsőbaloldali görög miniszterelnök egy vasárnapi lapinterjúban azonban kijelentette, hogy „nem abszurd” olyan megoldást találni, amelyben például földrajzi megszorításokkal szerepel a Macedónia név. Lényeges, hogy kiküszöböljék a területi követelések minden lehetőségét – mondta.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Fiatal ország kitalált gyökerekkel: Macedónia, minek nevezzelek? - Ezért zúdul "görögtűz" a balkáni államra





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából