Ugrás a cikkhez
Reklám

Fenyegető antiszemita levelet kapott a napokban több zsinagóga Kanadában, a rendőrség kedden vizsgálatot indított a "gyűlölet-bűncselekmények" ügyében.

Toronto, Montreal, Hamilton, Kingston és Edmonton összesen kilenc zsinagógája kapta meg hétvégén ugyanazt a levelet, amelyben szerepel az a mondat, hogy "A zsidóságnak pusztulnia kell!”. Egy vérző Dávid-csillagba rajzolt horogkereszt is volt a küldeményekben.

Hate mail featuring anti-Semitic imagery was received in at least 5 synagogues across Canada on Monday. https://t.co/cTDs1R7aC7

— CBC News (@CBCNews) 2017. december 19.

Szerda este fejeződik be a hanuka nevű nyolcnapos zsidó ünnep.

Julian Lewin, a montreali Shaare Zedek zsinagóga igazgatója a kanadai rádiónak azt mondta: "félelmet keltő és nyilvánvalóan gyűlölködő a levél".

Michael Mostyn, a B'nai B'rith zsidó világszervezet kanadai csoportjának igazgatója közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi években rohamosan nőtt az antiszemita cselekedetek száma az országban: egyebek között számos közintézményre rajzoltak horogkeresztet, illetve egyre elterjedtebb a "holokauszt tagadása". A most elküldött levelek "a nácik propagandáját" idézik fel. Ez egy "összehangolt támadási kísérlet volt a zsidók ellen az ünnep idején" – olvasható a közleményben.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a levelekkel kapcsolatban támogatásáról biztosította a kanadai zsidó közösséget egy Twitter-üzenetben. Közölte: "nem tűri el a gyűlölködő, antiszemita megnyilvánulásokat".

Sending my full support to the Canadian Jewish community. These recent acts of hatred & anti-Semitism have no place in our country and we will not tolerate it. https://t.co/oS3Gg7IS2N

— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) 2017. december 19.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából