Ugrás a cikkhez
Reklám

A pápua új-guineai manusi menekülttáborból elköltöztették a távozást három hét óta megtagadó összes bevándorlót – jelentette be pénteken a helyi rendőrség.A GetUp emberjogi csoport által közzétett képen egy "menekültet" segítenek ki a tömegből a manusi menekülttáborban 2017. november 23-án (Fotó: AFP)

Dominic Kakas, a rendőrség egyik magas rangú vezetője elmondta, hogy összesen háromszázhuszonnyolc embert költöztettek el. A helyi hatóságok pénteken ismét beléptek a tábor területére, miután előző nap már eltávolítottak onnan ötven migránst. A műveletről készült filmfelvételeken látható, ahogy a rendőrök gumibotokkal és hosszú vasrudakkal ütlegelik a betolakodókat, és buszokba tuszkolva elszállítják őket.

Az egyik hívatlan vendég, Hasz Haszaballa azt mondta, hogy a rendőrök rájuk üvöltöttek, cibálták és megverték őket, majd erőszakkal a túlzsúfolt buszokba hurcolták valamennyiüket. Az iráni kurd Behrúz Bucsani pedig arról számolt be, hogy négy tömött busszal vitték őket az új táborba.

Look Australia , that's what you people doing with us by using PNG hands.
This isn't forcing? @PeterDutton_MP Look it's you who want to make violence, so u can blame us but we are peaceful, and will be peaceful until we get freedom in safe place.#ManusSOS#Saveus pic.twitter.com/yyGOIimjzR

— Walid Zazai (@ZazaiWalid) 2017. november 23.

Peter Costello, a World Vision Australia emberbaráti szervezet főigazgatója azt mondta, hogy a láthatóan rosszul táplált "menekültek" többségének testén horzsolások és sérülések voltak. A három új tábor közül egy még mindig építési területnek számít, földgyaluk, be nem temetett csatornák vannak ott, a létesítmény nem kész a "menekültek" befogadására. Ilyen létesítménybe Ausztráliában nem engednének be embereket – tette hozzá Costello.

Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter ugyanakkor azzal vádolta a betolakodók ügyét támogató ausztrálokat, hogy eltúlozták az erőszakról és sérülésekről szóló állításokat. Szerinte mind a három új menekülttábor üzemképes.

A pápua új-guineai legfelső bíróság 2016 áprilisában hozott döntésének értelmében a tábort, ahol hatszázan tartózkodtak még, október végéig be kellett volna zárni. A helyi hatóságok, amelyeknek át kellene venniük a tábor ellenőrzését, fel is szólították a jövevényeket, hogy a szomszédos Lorengau település három másik ideiglenes táborába költözzenek át. A "menekültek" azonban barikádokat emeltek, mert attól tartottak, hogy a helyiek keltette ellenséges légkörben nem érezhetik magukat biztonságban. Az Afganisztánból, Iránból, Mianmarból, Pakisztánból, Srí Lankáról és Szíriából érkezett migránsok utoljára október 29-én kaptak ételt, azóta többnyire a helybeliek segélyadományán tengődtek, illetve esővizet ittak.

Korábban a canberrai kormány beleegyezett abba, hogy közel 70 millió ausztrál dollár (14,5 milliárd forint) kártérítést fizet mintegy kétezer "menekültnek és menedékkérőnek", akiket a manusi menekültközpontban tartottak fogva nyomorúságos körülmények között. A keresetet tavaly nyújtották be az ausztrál kormány és a menekültközpontot működtető két cég ellen a "menekültek és menedékkérők", akiket 2012 novemberétől 2014 decemberéig tartottak ott fogva. A fogva tartási körülmények és rossz bánásmód miatt elszenvedett fizikai és lelki bántalmakért követeltek kártérítést.

Ausztrália 2012 óta a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigeten és Nauru szigetországban helyezte el a tengeri úton érkezett migránsokat a menedékkérelmük elbírálásáig. A konzervatívok 2013-as hatalomra kerülésük óta szigorítottak a bevándorlási politikán. A zárt menekültközpontok létrehozását az ENSZ és különböző jogvédő csoportok is bírálták, embertelennek nevezve az ott uralkodó életkörülményeket.

(MTI - MNO nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából