Ugrás a cikkhez
Reklám

Közzétették annak az esetnek a felvételeit, mikor egy észak-koreai katona átszökött Dél-Koreába. A hírközlésekben szerepelt, hogy nem volt könnyű dolga, de a nemrég közzétett videó rámutat, hogy nem sokon múlt az élete.

A szökni próbáló észak-koreai katona november 13-án érkezett meg a Közös Biztonsági Területre, amit Észak- és Dél-Korea közösen felügyel, majd átrohant a túlsó oldalra. Közben golyók süvítettek a feje fölött.

A felvételt megnézve egészen rendkívülinek tűnik, hogy egyáltalán túlélte a szökést. Miután kiszállt az összetört kocsijából, az észak-koreai határőrök pár másodperccel később elérték, üldözőbe vették, és közelről rálőttek. A menekülő átrohant az úton, majd pár méterrel odébb összeesett a dél-koreai Freedom House épületkomplexuma mellett.

Az ENSZ parancsnoksága, ami a dél-koreai katonai erőket felügyeli, azt állította, hogy a felvételen egyértelműen látszik, ahogyan Észak-Korea megszegte a határ menti egyezményt, hiszen katonáik átlőttek a déli területre, egyikük a megszökő katona után végigszaladt, majd átlépett a KBT-n kívüli déli oldalra. A felvétel ezen kívül ritka betekintést enged a koreai határra, a disszidensek esélyeibe és az egymással küzdő felek közötti erőviszonyokba.

Az eleinte autójában menekülő észak-koreai katona simán áthaladt az északi ellenőrzőponton, mielőtt a határhoz ért volna. Ezután kiszállt a kocsijából, és elkezdett szaladni a déli ellenőrzőpont felé. Ha a kocsijával nem ütközött volna, akkor egyszerűen áthajthatott volna Dél-Koreába. Mint kiderült, a kocsi egyik kereke hibásodott meg.

Dramatic pursuit as North Korean soldier defectshttps://t.co/sJkrnifulx pic.twitter.com/ynRYMOncgz

— BBC News (World) (@BBCWorld) 2017. november 22.

(Híradó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából