Ugrás a cikkhez
Reklám

Törökországban csütörtöktől elegendő a mufti, a muszlim törvénymagyarázó előtt házasságot kötni, miután életbe lépett a parlament által erre vonatkozóan elfogadott jogszabály. Az ellenzék szerint az államfő által támogatott törvénymódosítás várhatóan növeli a házasságra kényszerített lányok számát, és további eltávolodás a világiasságtól.

Törökországban korábban csak a polgári hatóságok előtt megkötött házasság volt érvényes.

Az ellenzék hevesen ellenezte a jogszabálytervezetet, amikor júliusban benyújtották a törvényhozásban. Világi és nőjogi csoportok szintén bírálták az indítványt, mert szerintük növelni fogja a kiskorú menyasszonyok számát, főként vidéken. Recep Tayyip Erdogan elnök azonban nyilvánosan támogatta a törvényt, és közölte: akkor is elfogadják, "ha tetszik, ha nem".

Az államfő pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja szerint a jogszabály célja a "házasságkötési eljárások egyszerűsítése".

Özgür Özel, a Köztársasági Néppárt, a legnagyobb ellenzéki párt politikusa csütörtökön közölte, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak a törvény miatt.

A török polgári törvénykönyv szerint a házasságra lépő feleknek be kell tölteniük a 18 évet, de szülői hozzájárulással és különleges esetekben bírósági határozattal a korhatár 17 évre csökkenthető.

Az új törvény nem tartalmaz a polgári törvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatot, így a házassághoz a törvény által megszabott korhatár nem változik.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából