Ugrás a cikkhez
Reklám

Kemény kérdést kapott az amerikai Csendes-óceáni Flotta parancsnoka csütörtökön Ausztráliában, egy biztonsági konferencián. Azt kérdezték tőle, készen áll-e arra, hogy nukleáris csapást mérje Kínára, ha Donald Trump elnök elrendeli. „A válasz igen” – mondta Scott Swift admirális.



Scott Swift kínai kollégájával - elképzelhető, hogy ők nem nevettek a kérdés hallatán

A Reuters által megszerzett felvétel tanúsága szerint kicsit részletesebben is kifejtette, hogy minden amerikai katona esküt tett, hogy teljesíti a parancsokat, az elnök pedig a fegyveres erők főparancsnoka, és mindig komoly gondokat okozott, amikor meggyengült a civil kontroll a hadsereg felett.

Később a Csendes-óceáni Flotta szóvivője, Charlie Brown kapitány azzal igyekezett elvenni a helyzet élét, hogy nevetségesnek és „felháborítóan hipotetikusnak” minősítette a kérdést. Szerinte az admirális mindössze megerősítette, hogy a hadsereg betartja azt az alapelvet, amely szerint a fegyveres erők civil ellenőrzés alatt állnak.

Az Egyesült Államok és Kína viszonya alapvetően nem rossz, hiszen komoly gazdasági érdekek kötik őket össze, de számos kérdés feszíti a kapcsolatokat, még akkor is, ha Trump elnök egyelőre nem váltotta be választási ígéreteit, és nem kezdett vámháborúba Pekinggel. A legkényesebb kérdés Észak-Korea kezelése: Washington azt állítja, kész katonai erővel is megállítani az atomfegyvert és interkontinentális rakétát fejlesztő rezsimet, de ez Kína számára is közvetlen fenyegetést jelentene.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából