Ugrás a cikkhez
Reklám

Nyilvánosságra hozta a brit rendőrség a manchesteri robbantásos merénylet elkövetője, Salman Abedi két fényképét, és arra kérték a lakosságot, ha a felvételek alapján információik vannak, forduljanak a nyomozó hatóságokhoz.

A térfigyelő kamerák felvételéről származó két képen a 22 éves merénylő fekete mellényt, barna baseballsapkát és szemüveget visel.

A rendőrség közleménye szerint a nyomozás jól halad: azonosították azt a belvárosi lakást, ahol a merénylő a robbantás előtt tartózkodott, és ahonnan elindult a Manchester Arenába, illetve ahol a robbanószerkezetet a rendőrség gyanúja szerint összeszerelhették. Eddig 13 embert vettek őrizetbe a hétfő éjjeli merénylettel összefüggésben, és további 14 ember felkutatása folyamatban van. Sok információt sikerült összegyűjteni Abediről, a kapcsolatairól, a pénzügyeiről, arról, hogy merre járt, hogyan szerelték össze a pokolgépet, illetve általában az összeesküvésről - közölte a rendőrség.




A fotók közzétételével a hatóságok a lakosságtól arra vonatkozó információkat várnak, hogy merre járhatott, mit csinálhatott a líbiai származású, de manchesteri születésű és brit állampolgárságú Salman Abedi május 18. óta, miután visszatért Líbiából Nagy-Britanniába. (A születési helye és állampolgársága éppen annyit számít, mint Ahmednél és Mickey-nél: ezzel csak könnyebben kapun belülre került -  a szerk.)

A hétfő éjjeli öngyilkos merényletet Abedi a Manchester Arena rendezvényközpontban, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén követte el. A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sérüléseket.

Szombaton csökkentették a nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről, vagyis az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb merénylettől.

(MTI)

Friss: A titkosszolgálatok figyelték a manchesteri öngyilkos merénylőt, csak éppen "nem veszélyesnek" minősítették





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából