Ugrás a cikkhez
Reklám

Elindította az Európai Parlament (EP) szerdán azt az eljárást, amely Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje mentelmi jogának felfüggesztését eredményezheti uniós források felhasználása során elkövetett állítólagos szabálytalanságok miatt – jelentette be Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke.

A kérést „továbbították az EP jogi bizottságának, amely az ilyen ügyekben illetékes” – mondta Tajani az EP szerdai rendes ülésének kezdetén. Hozzáfűzte: ez az intézkedés jelzi az eljárás megindulásának hivatalos kezdetét.

A francia hatóságok pénteken kérték Marine Le Pen mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamenttől a pártja állítólagos fiktív EP-asszisztensi állásai miatt indított vizsgálat keretében.

Marine Le Pen korábban több ízben is hangoztatta, hogy nem jelenik meg az idézésen a fiktív európai uniós szerződések ügyében. Európai parlamenti képviselőként élvezett mentelmi joga révén nem kényszeríthető vallomástételre, sem más kényszerítő intézkedésre.

Az ügyben a párizsi ügyészség indított előzetes eljárást, majd az ügyet decemberben átadta független vizsgálóbíróknak, akik arra keresik a választ, hogy a Nemzeti Front fizetett-e alkalmazottakat Franciaországban uniós pénzekből, európai parlamenti asszisztensek szerződése alapján. Le Pen kabinetfőnöke, Catherine Griset ellen február 22-én emeltek vádat. Azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2016 között az EP-ben vett fel asszisztensi fizetést, holott ezalatt valójában Franciaországban töltött be tisztséget a pártjában. A párt egyik másik alkalmazottja, a párizsi pártszékházban grafikusként foglalkoztatott Charles Hourcade ellen is eljárás indult, amiért uniós asszisztensi fizetést vett fel.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából