Ugrás a cikkhez
Reklám

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette szombaton: Hága tiltakozása ellenére elutazik a tervezett március 11-i rotterdami nagygyűlésre, és arra buzdítja majd az ott élő törököket, hogy az államfői jogkörök kiszélesítésére szavazzanak az áprilisi törökországi referendumon – jelentette az Anadolu hírügynökség.

„Odamegyünk, ahova akarunk, és találkozunk az állampolgárainkkal” – mondta.




A holland kormány ellenzi, hogy török hivatalos tisztségviselők népszavazási kampánygyűlést szervezzenek a török közösség körében a török alkotmány jelentős módosítása támogatása céljából, és erről értesíteni fogja Ankarát – derült ki pénteken. Mark Rutte holland miniszterelnök pedig azt írta Facebook-profiljára: „a holland közterületek ne legyenek más országok választási gyűléseinek helyszínei! Nemkívánatosnak tartjuk ezt.”

Lodewijk Asscher miniszterelnök-helyettes egy rádióinterjúban azt mondta, a kormány vizsgálja, hogy milyen törvényes eszközökkel akadályozhatja-e meg Cavusoglu kampányhadjáratát Rotterdamban.

Cavusoglu a nyugat-törökországi Antalyában beszélt szombaton, és bírálta Hollandiát amiatt, hogy szerinte korlátozza a szabadságjogokat. „Önök így értelmezik a demokráciát?” – kérdezte Hágának címezve.

Csütörtökön a németországi Gaggenau város önkormányzata tiltotta meg két török tárcavezetőnek – Bekir Bozdag igazságügyi miniszternek és Nihat Zeybekci gazdasági miniszternek – hogy a helyi török közösség előtti felszólalásaikkal a népszavazásra kiírt török elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoljanak. A lépés miatt szombaton Bekir Bozdag hevesen bírálta a német kormányt.

Frissítés: Uniós szinten tiltanák ki a török belpolitikát az osztrákok

Az egész Európai Unióban megtiltaná a török politikusoknak belpolitikai témákban a kampányolást Christian Kern osztrák kancellár egy német lapnak adott nyilatkozata szerint.

“Hasznos volna az EU közös fellépése ezen a téren, hogy megakadályozza az ilyen kampányrendezvényeken való részvételt” – mondta Kern a Welt am Sonntagnak. A közös fellépés haszna az volna, hogy “nem egyes országok kerülnének nyomás alá, amelyekben megtiltják az ilyen fellépéseket, mint például Németország” – fejtette ki.

Az ankarai kormány minisztereket akar Németországba küldeni, hogy a Recep Tayyip Erdogan államfő kezdeményezte alkotmánymódosítás mellett érveljenek az ott élő török választópolgárok előtt. Több ilyen rendezvény megtartását lemondták a szóban forgó települések. A török kormány nehezményezte ezt. Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.

Kern bírálta az alkotmánymódosítási kezdeményezést. “Egy elnöki rendszer bevezetése még jobban gyengítené Törökországban a jogállamiságot, korlátozná a hatalmi ágak elválasztásának elvét ,és ellentmondana az Európai Unió értékeinek” – mondta a német lapnak Kern.

Németországban él a Törökország határain kívül élő török közösségek legnagyobbja, és mintegy hárommillió tagja közül minden második szavazójoggal is rendelkezik Törökországban.

A hollandiai Rotterdamban szintén megtiltották a tervezett török kampányrendezvényeket, és nem kívánatosnak nevezte a török politikusok kampányszerepléseit nemrég az osztrák kormány is.

(MTI)

Friss: Egy órán át folytatott "jó és gyümölcsöző" telefonbeszélgetést Merkel a török miniszterelnökkel

Kapcsolódó:

- Csendélet Germanisztánban: 30 ezer kurd tüntetett Erdogan ellen és vezérük szabadon engedéséért

- Nagy a riadalom a dániai törökök között: százával veszik ki gyerekeiket a terrorbélyeget kapott iskolákból

- Török "polgárháború" Germanisztánban: erdoganisták zaklatják a gülenistákat

- Lassan Németországnak kell csatlakozni Törökországhoz: tízezrek éltették Erdogant Kölnben - nem Gauck az elnökük





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából