Ugrás a cikkhez
Reklám

Legyen a külföldieknek szavazati joguk Németországban? Az SPD (Németország Szociáldemokrata Pártja) és a Zöldek szavazói szerint igen - derül ki a Die Welt német napilap exkluzív felméréséből. Össztársadalmi szinten azonban elutasítja Németország lakossága az ötletet.

Néhány nappal ezelőtti hír, hogy Aydan Özoguz, Németország török származású, migrációért felelős államtitkára benyújtotta a tervet a kabinetnek, amelyben részleges szavazati jogot szorgalmaz a migránsoknak. Helyhatósági szintről van egyelőre szó. Hogy milyen távol van ez a valódi népakarattól, mutatja a felmérés, amelyben a válaszadókat pártszimpátiájukat illetően is csoportokra osztották. Az SPD 63,7%-a egyetért a választási jog kiterjesztésével, a Baloldal (szintén különálló párt) esetében ez az arány csaknem 52%. (Tehát esetükben a fele nem ért egyet.) A Kereszténydemokrata Unió (CDU, Merkel kancellár pártja) és az FPD (liberálisok) szavazói ezzel szemben inkább elutasítják az ötletet. Nem meglepő, hogy az AfD, vagyis a főleg a migráció kapcsán megerősödő radikális jobboldal szavazóinak 97%-a ellenzi, hogy hazájukban idegenek döntsenek a sorsukról.




Ha azonban a válaszadók pártszimpátiájától eltekintünk, 57% az aránya azoknak, akik ellenzik a választási jogosultságot azok számára, akik az EU-n kívüli országokból érkeztek.

Mindazonáltal érdekes jelenség, amit az elutasítás és az egyetértés mértéke mutat. A kérdésfeltevés alkalmával az alábbi lehetőségek közül lehetett választani:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az állandó jelleggel Németországban élő, de az EU-n kívüli országból érkezett külföldiek szavazati joggal rendelkezzenek Németországban, helyhatósági választásokon?




Míg az elutasítók esetében a "Nem, semmiképpen", tehát a határozott nem 42%, a másik oldalon, az "Igen, mindenképpen" aránya csupán 17%. Ez azt jelenti, hogy aki szerint igen, az sem annyira biztos benne. Jól látható összességében tehát a német társadalom valódi véleménye, amely arra enged következtetni, hogy ha a Lügenpresse, azaz a hazug sajtó (létező német kifejezés, szintén beszédes) nem tolná az emberek arcába a migránssimogató propagandát, valószínűleg a teljes német társadalom egyetértene abban, hogy a bevándorlóknak semmi közük az ő választásaikhoz.

Biztató jel, hogy a CDU/CSU-kormánykoalíció részéről sem repesnek az ötletért. Hans-Peter Uhl, a CSU (a bajor Keresztényszociális Unió) politikusa (jogász) elmondta, hogy az ötlet eleve alkotmányellenes, hiszen az alkotmányban szabályozottak a választási jog feltételei. Ezeknek egyike pedig a német állampolgárság. Tehát egyelőre úgy néz ki, hogy a túlbuzgó Aydan Özoguz nem fogja tudni keresztülvinni ötletét, amely szerint szír migránsok mondanák meg, ki legyen a polgármester abban a városban, ahova betolakodtak.

A Die Welt online oldalain most is elérhető több szavazás, így a cikkünkben tárgyalt is (például ebben az összeállításukban), de regisztráció nélkül még csak a reprezentatív eredmények sem tekinthetők meg. Az ott látható számok, amelyek kedvezőbb arányt mutatnak, sajnos megbízhatatlan nyersadatok.

Johannes Huber - Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából