Ugrás a cikkhez
Reklám

Az amerikai elnök a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel Washingtonban tartott közös sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére mind a kétállami, mind az egyállami megoldást elfogadhatónak tartja, ha elvezet a békéhez. Azt is kijelentette az amerikai elnök: nem engedik, hogy Teheránnak nukleáris fegyvere legyen.




Az amerikai elnök szerint "óriásiak a biztonsági kihívások, amelyekkel Izraelnek szembe kell néznie" (nem hagyhatta ki a zsidók "kiirtását" sem), s a zsidó államot szerinte a nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ is, nagyon “inkorrektül” kezelik, holott egy csodálatos "nyitott demokrácia".

Trump azt ígérte, hogy Washington egy “nagyszerű béketerv” kidolgozását fogja bátorítani. Hangoztatta, hogy a megoldásban a két érintett félnek kell megállapodnia. Az izraeli miniszterelnök leszögezte: minden békemegállapodás előfeltétele, hogy a palesztinok ismerjék el Izrael állami létét, és Izrael fenntarthassa az ellenőrzést Ciszjordánia felett.

Trump azt is kijelentette: soha nem hagyja, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Netanjahu üdvözölte Trump megközelítését Irán atomprogramjával kapcsolatban, és ismételten "iráni agresszióról" beszélt. Teheránt a térségben a terrorizmus támogatójának minősítve leszögezte: “vissza tudjuk fogni Irán agresszióját és veszélyességét”.

Trump a látszat kedvéért arra is felszólította Izraelt, hogy tanúsítson önmérsékletet a megszállt palesztin területekre vonatkozó telepépítési politikájában.

Netanjahu válaszul kifejtette, hogy megítélése szerint “nem a telepek kérdése a lényege” az izraeli-palesztin konfliktusnak, s ismételten a “zsidó állam elismerésének” szükségességéről beszélt.

Trump elnök a palesztinokat arra nógatta, hogy "szabaduljanak meg az izraeliek iránti gyűlöletüktől", s ezzel összefüggésben az iskolai oktatás fontosságát hangsúlyozta.

(MTI nyomán)

A sajtótájékoztató vágatlan felvétele (a 11. perctől kezdődik):





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából