Ugrás a cikkhez
Reklám

Továbbra is kritikus a helyzet Olaszország északi részén az áradások miatt. Vannak olyan területek, ahol 500 mm eső esett ezen a héten. Magyarországon helyenként ez az éves átlag. Tehát egy hét alatt esett egy évnyi csapadék az olasz hegyekben. Ezek után nem is lehet csodálkozni, hogy szinte mindent visznek a megáradt folyók. A franciáknál, Korzikán is drámai volt a helyzet.

Hatalmas robajjal zúdult keresztül az olaszországi Imperia községen a hegyről érkező sárlavina. Mindent magával sodort, ami az útjába került. Félelmetes sebességgel száguld keresztül Savona városán is a megduzzadt Quiliano folyó: szinte az összes utca víz alatt áll, az autók többsége pedig a folyó által lerakott hordalékdombokon vesztegel.

A folyók az utóbbi pár nap heves esőzései miatt kiléptek medrükből Észak-Olaszország két régiójában: így Liguria mellett Piemont is már napok óta küzd a sebes víztömeggel. Az egyik legkritikusabb helyzet Garessio városában volt, ahol a Tanaro folyó átbukott egy központi hídon, ezzel kettéosztotta a várost. Több méteres hullámai pedig utat törtek maguknak, és elárasztották az utcákat.

A helyiek csak szombat délutánra lélegezhettek fel: az áradat szelídült, a vízszint pedig bő egy métert csökkent. A várost most iszap és hordalék borítja, a lakosok a hatóságokkal együttműködve megkezdték a helyreállítást.

Torinóban ezalatt hatalmas darukkal próbálták kivontatni azokat a városnéző hajókat, amelyeket még pénteken sodort el a Pó folyó és vágott neki az egyik hídnak. Számos település most is víz alatt áll. Moncelieri-ben derékig érő vízből gumicsónakokkal mentik továbbra is a víz fogságában rekedteket.

Az árvíz sújtotta területeken rengeteg híd és út járhatatlan, a vasútvonalak egy részét is le kellett zárni. Százakat költöztettek ki otthonaikból. Az érintett régiókban továbbra is a legmagasabb fokú az árvízriasztás, még a kihirdetett szükségállapot is érvényben van.

A hét során a Földközi-tenger negyedik és hetedik legnagyobb szigetét is elérte az ítéletidő. Így Korzikán, a francia szépség szigetén a szerpentinekre vízesésként zúdultak a felduzzadt patakok. A hidak többségét elmosta az ár. A hatóságok a sziget mindkét megyéjében csaknem nyakig érő vízből gumicsónakokkal mentették ki az épületekben rekedteket.

Az olaszországi Szicílián is pont egy hete heves esőzés okozott áradásokat és földcsuszamlásokat. Azóta is folyamatos a szükségállapot, a helyreállítás megkezdődött, az alagutak nagy részét már megnyitották, azonban egyes utak továbbra is járhatatlanok.

Az olaszországi áradásokban sajtóértesülések szerint egy ember meghalt hármat pedig még keresnek.

(Híradó)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából