Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy magát CyberJuntának nevező ukrán hackercsoport azt állítja, hogy sikerült feltörnie Vlagyiszlav Szurkovnak, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójának email-fiókját, s a megszerzett levelek szerinte bizonyítják az orosz politikus részvételét Ukrajna destabilizálására, "kárpátaljai szakadár törekvések felerősítésére" irányuló akciók kitervelésében - számolt be csütörtökön az ukrán sajtó.

Olekszandr Tkacsuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének hivatalvezetője a 112 ukrán hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a hackerek által nyilvánosságra hozott anyagok zöme hitelesnek tűnik, mert a bennük lévő információk szinte szóról szóra egyeznek az SZBU által korábban megszerzett iratokban foglaltakkal.

Tkacsuk hozzáfűzte, hogy az SZBU jelenleg csak azokat az anyagokat ismeri, amelyeket a hackerek nyilvánosságra hoztak. A szolgálat szakértői vizsgálat alá veszi a publikált dokumentumokat, és próbálja felvenni a kapcsolatot közvetlenül a csoporttal is további információkért.

A hackercsoport állítása szerint Ukrajna destabilizálásának tervéről szólnak Szurkov és egy bizonyos Karpov nevű emberének levelei, amelyeket utóbbi Nyikolaj Pavlov néven írt alá, hogy leplezze kilétét. A terv, amely "hajtókar" fedőnéven szerepelt a levezésükben, állítólag 2016 novembere és 2017 márciusa közt végrehajtandó akciókat tartalmaz.

Pavlovot a hírtévé szerint korábban Nagyija Szavcsenko, az Oroszországból májusban kiszabadított ukrán pilótanő azonosította mint egyik elrablóját. A jelenleg parlamenti képviselőként politizáló katonanő oroszországi pere alatt váltig állította, hogy nem önként lépte át az orosz határt, hanem elhurcolták őt a kelet-ukrajnai konfliktus övezetéből. A pilótanőt - akit 22 év börtönnel büntettek, és ét évet ült Oroszországban - civilek megölésében való közreműködés mellett tiltott határátlépésért is elítélte az orosz bíróság.

Valentin Nalivajcsenko, az SZBU volt főnöke szintén a 112 televízió műsorában azt mondta, hogy Szurkov kapcsolatáról a kelet-ukrajnai szakadár "népköztársaságokkal", valamint a kijevi Majdan-tüntetők 2014-ben történt lelövetésében játszott szerepéről szóló, és egyéb más dokumentumokat a biztonsági szolgálat már 2014-2015-ben - vagyis az ő hivatali ideje alatt - összegyűjtött. Szavai szerint e dokumentumok szolgáltak alapul a Szurkov és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elleni büntetőeljárás megindításához az ukrán katonai ügyészségen.

(MTI)

Korábban írtuk: Obama állítólag kiberháborút indít Oroszország ellen





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából