Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy norvég fellebbviteli bíróság elutasította szerdán Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi szerződéses alkalmazottjának arra irányuló keresetét, hogy Norvégia garantálja számára a biztonságos beutazást, és ott tartózkodása esetén ne adja ki őt az Egyesült Államoknak.

A testület ezzel helybenhagyta az oslói kerületi bíróság júniusban hozott elsőfokú ítéletét. Az akkori döntés indoklása a mostanihoz hasonlóan az volt, hogy Norvégia kiadatási törvénye csak olyan emberekre vonatkozik, akik már az országban vannak, az igazságügyi minisztérium pedig nem kényszeríthető arra, hogy előre döntsön egy olyan ember kiadatásának ügyében, aki külföldön él.

A keresetet még áprilisban nyújtotta be Snowden megbízásából egy oslói ügyvédi iroda annak érdekében, hogy a volt NSA-alkalmazott nyugodtan átvehesse Norvégiában a PEN International íróklub helyi ága által márciusban neki ítélt Ossietzky-díjat. A júniusi ítélet ellen az irodalmi csoport nyújtott be fellebbezést.

William Nygaard, a PEN Norway elnöke a Reuters brit hírügynökségnek szerdán azt mondta, hogy folytatják a harcot, és a legfelső bírósághoz fordulnak Snowden ügyében. A szólásszabadság terén vívott küzdelmet elismerő díjat november 18-án adnák át Snowdennek.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából