Ugrás a cikkhez
Reklám

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár megnyitójával kedden, helyi idő szerint reggel kilenc órakor megkezdődött az ENSZ-közgyűlés ülésszaka, melyen részt vesz a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette magyar delegáció is, szerdától pedig Áder János államfő.

Százharmincöt ország állam-, és kormányfőjének, valamint több mint ötven külügyminiszternek a jelenlétében – a világhírű olasz tenorista, Andrea Bocelli fellépése után mondta el beszédét a világszervezet leköszönő főtitkára.

A dél-koreai Ban Ki Mun megbízatása az év végén jár le, így a mostani az közgyűlési megnyitó beszéde az ENSZ-ben ezúttal nem általánosságokat fogalmazott meg, hanem konkrét ügyeket hozott szóba a beszédben, főként a szíriai helyzetet és a klímaváltozás elleni harcot.

A főtitkár keményen ostorozta a szíriai kormányt, azzal vádolva, hogy az öt éve húzódó polgárháborúban ő a felelős a legtöbb civil meggyilkolásáért, szíriai városrészeket bombáz le, valamint kínzásoknak veti alá a szír börtönökben fogvatartottakat.

Az ENSZ-főtitkár egyúttal a harcok befejezésére szólított fel. “Mindenkihez szólok, akinek befolyása van, hogy vessenek véget a harcoknak, és kezdődjenek meg a tárgyalások” – fogalmazott.

A klímaváltozás elleni harc kapcsán a főtitkár arra mutattott rá, hogy nincs vesztegetni való idő. Felszólította az ENSZ 193 tagállamát:: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a párizsi klímavédelmi megállapodás még ebben az évben érvénybe lépjen.

Beszédében az ENSZ-főtitkár kitért a világszervezet békefenntartóinak visszaéléseire is, és sajnálkozását fejezte ki. A visszaélések “megtépázták az ENSZ hírnevét, és ami még rosszabb, traumát okoztak azoknak, akiket pedig éppen szolgálni akarunk” – fogalmazott a politikus. “A védelmezőknek soha nem szabad ragadozókká válniuk” – hangsúlyozta az ENSZ főtitkára.

Obama "a populizmust, a nacionalizmust, a szélsőségességet" kárhoztatta

A demokratikus intézményrendszerek erősítése mellett tette le voksát Barack Obama amerikai elnök az ENSZ Közgyűlésének őszi ülésszakán kedden mondott beszédében. Az Egyesült Államok elnöke – mivel megbízatása a jövő év elején lejár – utoljára mondott beszédet az ENSZ Közgyűlésében.

Obama a mintegy háromnegyed órás beszédében a gazdasági növekedés fontossága és a klímaváltozás elleni fellépés szükségessége mellett az amerikai és a nemzetközi politikai élet konkrétumaival is foglalkozott, nem egy esetben mintegy politikai örökségét is összefoglalva.

Az USA elnöke figyelmeztette Moszkvát: amennyiben nem hagy fel "a szomszédos országok belügyeibe való beavatkozással", határai kevésbé biztonságossá válhatnak.

Obama azzal vádolta Oroszországot, hogy “erővel” igyekszik visszaszerezni “régi dicsőségét”.

Beszéde elején azt fejtegette, hogy “agresszív nacionalizmus” és “elnagyolt populizmus” kezdi eluralni a világot, hozzátéve, hogy ez sok ember elégedetlenségéből fakad, s nem szabad nem tudomást venni róla. Az elnök az erős demokratikus intézményrendszerek, s nem az erőskezű politikusok mellett érvelt, s több példát hozott fel arra, hogy a demokrácia igénye erősebb az emberekben, mint az erős kezű politikusok iránti igény.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából