Ugrás a cikkhez
Reklám

Júliusban két terrortámadás is történt Németországban, mindkettő Bajorországban. A Süddeutsche Zeitung (SZ) most nyilvánosságra hozta a két merénylő üzenetváltásait az Iszlám Állammal. Az SZ nem közölte, honnan jutott hozzá a merénylők és a terrorszervezet ügynökei közötti üzenetváltáshoz. A rendőrség annyit már korábban elárult, hogy a kapcsolat hónapokon át fennállt közöttük.

A két merényletet mindössze hat nap különbséggel hajtották végre:

- Július 18-án Riaz A., egy 17 éves afgán "fiú" baltával és késsel támadt egy vonat utasaira Würzburg közelében. A támadásban egy turistaként Németországban utazó hongkongi család tagjai sérültek meg a legsúlyosabban. Az elkövetőt menekülés közben a rendőrség agyonlőtte. Egy évvel korábban egyébként éppen Magyarországon regisztrálták.

- Július 24-én a szír Mohammed D. robbantotta fel magát Ansbach közelében. Szerencsére csak ő halt meg, tizenketten megsérültek, köztük hárman súlyosan. Ahogy a würzburgi támadó, ő is az Iszlám Állam nevében követte el a merényletet, erről egy videóüzenetben ő maga is beszélt.

Riaz A. maga mondta a kontaktjának, hogy baltával és késsel akarja véghezvinni a támadást. "Nem lenne jobb autót használni, testvérem?" – kérdezte az ügynök, de mint kiderült, a "fiú" nem tudott vezetni. Az ügynök szerint sokkal nagyobb kárt lehetne okozni egy autós merénylettel, de Riaz A. azt válaszolta, hogy már aznap este "a paradicsomba akar jutni".

Közvetlenül a támadás pillanatáig kapcsolatban álltak, az ügynök bátorította, hogy ne kést, hanem baltát használjon, és biztosította, hogy az Iszlám Állam magára fogja vállalni a támadást. Végül Riaz A. azt írta, "most kezdem", mire a kontaktja válasza:

Most a mennybe fogsz jutni.

"Mi a bajod? Én már megtettem volna"

Mohammed D. is hasonló módon csetelt a maga kontaktjával, mikor az Ansbach Open 2016 nevű zenei fesztivál megtámadását tervezte. (Az nem derül ki, hogy ez a kapcsolattartó ugyanaz az ügynök volt-e, vagy valaki más).

"Ez a hely tele lesz emberrel" – írta. "Öld meg mindannyiukat egy nagy területen, hogy mind elterüljenek a földön" – jött a válasz. A fesztiválra kiérve viszont Mohammed D. elbizonytalanodott a biztonsági készültség miatt.

"Keress egy pontot, és szaladj bele a tömegbe. Törj át a rendőrökön és fuss" – tanácsolta az ügynöke.

Amikor a férfi még mindig hezitált, a kontaktja elvesztette a türelmét, és követelőzőbb hangra váltott: "Felejtsd el a fesztivált, és keress egy éttermet. Mi a bajod? Én akkor is megtenném, ha csak két ember lenne ott. Bízz Istenben, és menj az étterembe." Mohammed D. így is tett, és csak a szerencsén múlt, hogy rajta kívül senki más nem halt meg.

Németország az Iszlám Állam egyik fő célpontja, és bár a franciaországi és belgiumi merénylethez hasonló méretű támadásokat sikerült megakadályozni, folyamatos a készültség. A közelmúltban a német belügyminiszter azt mondta, 520 "terroristagyanús menekült" (igen, így, egy szókapcsolatban) él az országban, és a hatóságok szerint az európai dzsihadisták egyre többen szivároghatnak vissza Szíriából. Kedden pedig az Iszlám Állam egy alvósejtjét is elfogták egy német "menekült"táborban.

(Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából