Ugrás a cikkhez
Reklám

Felakasztottak vasárnap reggel Irakban 36 halálra ítélt férfit, akiket bűnösnek találtak az Iszlám Állam által 2014-ben egy tikríti támaszpont mellett elkövetett tömegmészárlásban. Az ítéletet a dél-iraki Násziríja városának börtönében hajtották végre.

Az Iszlám Állam fegyveresei 2014-ben mintegy 1700, főként síita újoncot lőttek agyon, akik megszöktek a Tikrít város melletti Speicher katonai táborból, és megadták magukat a szélsőségeseknek. A dzsihadista szervezet iraki offenzívájának első napjaiban elkövetett mészárlás után a lakosságon félelem lett úrrá, így a szélsőségesek könnyeden foglalták el Tikrítet és az ország második legnagyobb városát, jelenlegi de facto iraki fellegvárukat, Moszult.

A dzsihadisták a holttestek egy részét a Tikrítet átszelő Tigris folyóba dobták, de a legtöbb újoncot tömegsírokba lőtték. A város 2015-ös visszafoglalása után az iraki hatóságok 14 sírból csaknem 600 tetemet exhumáltak. Egy igazságügyi tisztviselő év elején azt mondta, hogy a tikríti mészárlásnak több mint 600 gyanúsítottja van.

Az iraki terrorizmusellenes törvény kimondja, hogy halálbüntetés szabható ki mindazokra, akik terrorcselekményt követnek el, terveznek, pénzelnek, segédkeznek benne vagy arra bujtanak fel.

(MTI)

Kapcsolódó: 770 és 1700 közé tehető az Iszlám Állam által kivégzett iraki katonák száma





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából