Ugrás a cikkhez
Reklám

Mikor a dzsihadisták elfoglalták a szíriai kormányerők egyik katonai bázisát, egy bunkerben különleges hordókat találtak, amelyek klorint, szarint és mustárgázt rejtettek. A terrorkalifátus egyik tagja most elmesélte, hogy már többször is bevetették ezeket a fegyvereket a szíriai háborúban.

Értékes titkok birtokába jutott a Foreign Policy: az amerikai lapnak az Iszlám Állam (IÁ) egyik tagja beszélt arról, hogyan is tett szert vegyi fegyverekre a terrorszervezet még néhány évvel ezelőtt.

A férfi – akit Abu Ahmadnak nevez a lap – óriási kockázatot vállalt azzal, hogy megszólalt, hiszen még mindig a terrorszervezet kötelékébe tartozik. Ezért a Foreign Policy az interjúalany védelme érdekében eltitkolt bizonyos részleteket a dzsihadista életéről a cikksorozatában. Cserébe ezért ő részletekbe menően beszélt az IÁ-ról, méghozzá azért, mert csalódott, mikor az szerinte „túlságosan szélsőséges lett”. A sorozat legújabb részéből azt tudhatjuk meg, hogyan jutott vegyi fegyverekhez a terrorkalifátus.

Nem számítottak arra az arzenálra, amit találtak

Abu Ahmad szerint a történet még 2012 decemberében kezdődött az észak-szíriai Darat Izza városánál, mielőtt az al-Kaida szíriai fiókszervezete, az an-Nuszra Front és az IÁ szétváltak volna. A lázadók már hónapokkal korábban elfoglalták a várost, azonban a 111. ezred nevű katonai bázist nem sikerült megszerezniük, mert a szíriai kormányerők kitartóan ellenálltak. A tél beálltával a szíriai légierő egyre nehezebben tudta távol tartani a lázadókat a bázistól, ami végül decemberben elesett.



Vegyifegyver-csapás áldozatait látják el Han al-Asszal város kórházában
A katonai támaszpont igazi aranybányának bizonyult a dzsihadisták számára: fegyverekre, lőszerekre és katonai járművekre tettek szert, egy bunkerben pedig olyasmit találtak, ami minden korábbi álmukat felülmúlta. Abu Ahmad szerint a hordók tele voltak klorinnal, szarinnal és mustárgázzal, amit teljes egészében megtartott magának az an-Nuszra Front, függetlenül attól, hogy a bázist több más lázadó szervezettel együtt foglalta el.

A férfi állítása szerint a saját szemével látta, hogy 15 konténernyi vegyi fegyvert vittek el, azonban azt már nem tudta megmondani, hogy pontosan mi lett a rakománnyal.



Itt is a kormányhadsereg fegyvereit fosztogatják
Három hónappal a támaszpont elfoglalása után azonban a szíriai kormány és a lázadó csoportok kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy vegyi fegyvereket vetettek be Aleppó közelében, Han al-Asszalnál. A nemzetközi sajtó szerint 26 ember halt meg, az áldozatok közül 16-an kormánypárti katonák voltak, tízen pedig civilek.

A dán parlament egyhangúlag jóváhagyta pénteken a liberális kormány arra vonatkozó javaslatát, hogy az ország küldjön két hajót és szakembereket Líbiába az ottani vegyi fegyverek begyűjtése és későbbi megsemmisítése céljából – közölte az MTI. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt hónapban engedélyezte a kémiai fegyverarzenál Líbiából való kivonását azok megsemmisítése céljából, noha a nemzetközi előírások szerint az ilyen fegyverek felszámolását a tömegpusztító eszközöket birtokló országon belül kellene elvégezni. A mostani kivétel – ahogy az előzőleg Szíria esetében is történt – a Líbiában uralkodó kaotikus helyzettel magyarázható.



„Mit gondolsz, honnan vannak az IÁ-nak vegyi fegyverei? Az ellenségeinktől – így a saját fegyvereiket használjuk ellenük.”
Abu Ahmad akkor még csendben maradt, a parancsnokát sem merte kérdezni az esetről. Néhány hónappal később zavaros idők következtek a dzsihadisták körében, ekkor vált el egymástól az an-Nuszra Front és az IÁ útja. 2013 augusztusában viszont Abu al-Atír, a kalifátus egyik parancsnoka büszkén mesélte a társainak, hogy az IÁ már két alkalommal is használt vegyi fegyvereket a szíriai kormánycsapatok ellen: először egy Hama melletti faluban vetették be a hadsereg ellenőrző pontjánál, később pedig Aleppónál, a Menag légibázis közelében.

Mi lett a vegyi fegyverek maradékával? A Foreign Policy szerint úgy tűnik, hogy az IÁ-nak még mindig van készlete. De 2015 októberében az amerikai The New York Times például arról írt, hogy terroristák mustárgázt vetettek be a mérsékelt lázadók ellen az észak-szíriai Marea településen.

A török származású Salih Yilmaz – aki valaha a holland hadseregben is szolgált, majd később az IÁ-hoz csatlakozott – 2015 augusztusában maga is elismerte a blogján, hogy a terrorszervezet vegyi fegyvert használt. Mikor ugyanis az egyik olvasója megkérdezte, hogy miért vádolják a dzsihadistákat azzal, hogy vegyi fegyvereket alkalmazott Aleppó tartományban, ő csak ennyit válaszolt: „Mit gondolsz, honnan vannak az IÁ-nak vegyi fegyverei? Az ellenségeinktől – így a saját fegyvereiket használjuk ellenük.”

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából