Ugrás a cikkhez
Reklám

Orosz agresszió esetén Donald Trump csak azoknak a NATO-tagországoknak a védelméhez nyújtana segítséget, amelyek teljesítették szövetségesi kötelezettségeiket - derült ki szerdán az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltjének a The New York Times című napilapnak adott interjújából.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Moszkva megtámadná a balti államokat, Trump azt mondta, azt követően döntene, hogy megvizsgálta, a kérdéses ország teljesítette-e szövetségesi kötelezettségét. Ha igen, akkor a válasz kedvező.

A lap idézte Trumpnak azt a kijelentését is, amely szerint elnökként arra szorítaná a szövetségeseket, hogy vegyék ki részüket a védelmi kiadásokból, amelyeknek a nagy részét az Egyesült Államok viseli évtizedek óta. Az elnökjelölt hatályon kívül helyezné a régóta fennálló, szerinte kedvezőtlen megállapodásokat is, és újraértelmezné, mit jelent az Egyesült Államok partnerének lenni.

Hozzátette, hogy szívesebben folytatná a munkát a már meglévő szerződések alapján, de csak akkor, ha a szövetségesek véget vetnek annak, hogy visszaélnek az amerikai nagyvonalúsággal.

A CNN jelentése szerint Paul Manafort kampánymenedzser úgy nyilatkozott, hogy a The New York Times nem idézte pontosan Trump szavait. Maga a megválasztott elnökjelölt mindazonáltal egyelőre nem kommentálta a témát.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából