Ugrás a cikkhez
Reklám

Venezuela megnyitotta a kolumbiai határt a hétvégén, mire százezernél is többen özönlöttek át, hogy alapvető élelmiszereket vegyenek.

Mintegy 130 ezer venezuelai utazott Kolumbiába a hétvégén, hogy a Venezuelában hiánycikknek számító élelmiszereket és gyógyszereket vásároljon - jelentette az AP amerikai hírügynökség. A venezuelai kormány két héten belül másodszor nyitotta meg a határt, amelyet kolumbiai tisztviselők szerint szombaton mintegy 44 ezer, vasárnap pedig nagyjából 88 ezer ember lépett át három határátkelőn. Többen tíz órát utaztak buszon, mások lakókocsikkal érkeztek a szomszédos országba.

Az alapvető fogyasztási cikkek - mint a cukor vagy a liszt - iránt akkora volt a kereslet, hogy más városokból kellett pótolni a gyorsan fogyó termékeket. Az AP beszámolója szerint a vasárnap a határ venezuelai oldalán katonák járőröztek, a határátlépésre várakozók közül egyesek kormányellenes skandálásba kezdtek, és aktivisták kormányellenes röplapokat osztogattak.

A kolumbiai oldalon a hatóságok egyenként üdvözölték a szomszédos országból érkezőket, a rendőrség pedig édességet osztogatott. Az út menti kioszkok kedvezményes áron árulták portékáikat, a fizetséget pedig venezuelai valutában fogadták el. Caracas egy éve zárta le a Kolumbiával közös, 2219 kilométer hosszú határát, amit azzal indokolt, hogy az árucikkhiányt "spekulánsok" okozzák az államilag támogatott élelmiszerek és olaj felvásárlásával, amit Kolumbiában értékesítenek jóval magasabb áron.

Venezuelában hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság uralkodik. Rendszeresek az áramkimaradások, a termelés akadozik, a boltok üresek, az infláció elszabadult. Az ország gyakorlatilag minden fogyasztási cikket importál, de már nincs több pénze a behozatal finanszírozására, ez magyarázza a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiányt. A legfontosabb árucikkek 80 százalékát - például rizst, cukrot vagy vécépapírt - nem lehet beszerezni.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából