Ugrás a cikkhez
Reklám

Nemzeti emlékhellyé nyilvánította az amerikai elnök a Stonewall Inn nevű egykori New York-i buzibárt, a "homoszexuális polgárjogi mozgalom" kezdetének tekintett 1969-es lázadás helyszínét.




Ez az első "LMBT-tematikájú nemzeti emlékhely" az Egyesült Államokban. Az egykori szórakozóhellyel együtt az emlékhely része lesz a bárral szemben fekvő Christopher Park is, ahol már áll egy a fartúrók "emancipációs harcának" állított emlékmű.

A Stonewall Inn vendégei voltak az elsők az Egyesült Államokban (és a világon), akik fellázadtak a fajtalankodókkal szembeni ismétlődő rendőri zaklatások ellen. A tüntetők és a rendőrök közti összecsapások napokig tartottak.

Barack Obama videóüzenetben jelentette be pénteken az új "nemzeti emlékhely" létrehozását. A videót, amelyben egykori résztvevők, szemtanúk is megszólalnak, szombaton újra és újra lejátsszák kivetítőkön a New York-i Times Square-en.

"Úgy vélem, a nemzeti emlékhelyeknek tükrözniük kell országunk egész történelmét: a gazdagságot, a sokszínűséget és az egyedülálló amerikai szellemiséget, amely mindig is meghatározott bennünket. Azt, hogy erősebbek vagyunk együtt, hogy a sokaságból vagyunk egyek" - mondja az elnök az üzenetben.

Obama szerint a Stonewall Innből indult mozgalom hatalmas erőlépést hozott az egyenlő jogok és az egyenlő méltóság terén, "a melegjogi mozgalom az amerikai történelem részévé vált".

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából