Ugrás a cikkhez
Reklám

Romániában módosította a parlament az ország címerét, amelyen a sasra visszahelyezték az ország függetlenségét és a román királyságot jelképező acélkoronát.




Erről a képviselőház fogadott el szerdán egy módosító indítványt. Az állami intézményeknek 2018-ig kell áttérniük az új címerre, addig párhuzamosan használható a régi és a most megszavazott új változat is. A törvény szerint ugyanakkor 2018 után is forgalomban maradnak a Román Nemzeti Bank által korábban kibocsátott, koronás címer nélküli pénzérmék.

Az indítványt beterjesztő liberális Grigore Craciunescu képviselő szerint a román címeren látható aranysas fejére helyezett acélkorona Románia függetlenségét jelképezi, ugyanis a román királyi koronát az 1877-es függetlenségi háborúban a törököktől zsákmányolt acélágyúból öntötték.

A királyi jelképet a kommunisták távolították el a címerből 1947 után, amikor megszűnt a Román Királyság. Románia 1881 és 1947 között volt alkotmányos monarchia.

Az 1992-ben elfogadott mai román címer alapját az első világháború után Köpeczi Sebestyén József erdélyi magyar heraldikus tervezte I. Ferdinánd román király felkérésére.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából