Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem lehet bizton állítani, hogy terrorista sejtek nem terveznek éppen most is újabb terrortámadást Európában; újabb merénylet várható - idézte a Reuters hírügynökség kedden az európai bűnüldöző hatóságok együttműködését koordináló Europol igazgatóját.

Rob Wainwrightot Brüsszelben elmondta azt is: egyáltalán nem biztos abban, hogy a tavaly novemberben Párizsban, valamint idén márciusban Brüsszelben végrehajtott, 130, illetve 32 emberéletet követelő támadásokban érintett minden terroristát sikerült kézre keríteni.

"Ez azért van, mert töredezett információhalmaz áll rendelkezésünkre arról, hogy pontosan kik érintettek a merényletekben, és hol tartózkodnak jelenleg" - magyarázta a brit uniós főrendőr.

Az Europol igazgatója szerint a Brexit, az Egyesült Királyság esetleges kilépése az Európai Unióból komoly biztonsági aggályokat vetne fel, mert az ország ezáltal elveszítheti a biztonságát szavatoló rendszer egyik fontos pillérét. "Ha bármilyen veszélybe kerül csak egy része is annak a nemzetközi rendőri együttműködési és a hírszerzési információ-megosztási rendszernek, amelyre Nagy-Britannia jelenleg támaszkodik, annak igenis lehetnek következményei" - figyelmeztetett Wainwright.

Az Egyesült Királyság június 23-án népszavazással dönt arról, hogy tagja marad-e az Európai Uniónak.

Az Iszlám Állam újabb fegyvereseket küldhetett Belgiumba

A belga belügyminisztérium alá tartozó Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) vezetője jelentette be kedden.

A belga hatóságok értesülései szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet újabb fegyvereseket küldött Európába, azon belül is Belgiumba - közölte a belga belügyminisztérium alá tartozó Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) vezetője keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Paul Van Tigchel hozzátette, a terrorkészültség szintjén nem változtatnak, továbbra is hármas szinten marad az egész országban. A hármas "súlyos" szint, azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges, és valószínű" terrortámadás.

Van Tigchelt kijelentette, "intenzív nyomozást folytattak és komoly előrelépés történt" a március 22-i merényletek óta eltelt időben, a "veszély azonban nem múlt el".

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából