Ugrás a cikkhez
Reklám

Elutasította első fokon egy kínai bíróság annak a ferde hajlamú "párnak" a keresetét, amely az igazságszolgáltatáshoz fordult, mert nem érvényesítették házasságkötésüket – számolt be a helyi média a szerdai ítéletről.

Az ítéletet csalódottan fogadták a tárgyalás pozitív eredményében reménykedők százai a bíróság szomszédságában, a dél-kínai Hunan tartomány Csangsa városában. A "pár", Szun Ven-lin és Hu Ming-liang az ország különböző pontjairól érkezett támogatók üdvrivalgása mellett lépett be kora reggel az ítélőszék épületébe.

A 26 éves felperes, Szun azt nyilatkozta, hogy fellebbez, amíg csak ki nem meríti az összes jogorvoslati lehetőséget. Arról is beszélt, hogy a rendőrség megpróbálta meggyőzni arról, hogy ne folytassa a pert, de ő eltökélt a kérdésben.

Amikor Szun beadta a keresetet, úgy fogalmazott: bízik a sikerben, mivel a kínai házassági törvény tartalmazza a házasság szabadságát és a nemek egyenlőségét.

Alig két éve nagy port vert fel, hogy Nagy-Britannia sanghaji főkonzulja munkahelyén, Kínában kötött "házasságot" férfi partnerével. A házasságot megörökítő képek igazi szenzációvá váltak az interneten, a párnak több tízezren küldték el jókívánságaikat. Nem hivatalos egybekelését egyébként már jó néhány ferde hajlamú kínai "pár" is bejelentette a nagy nyilvánosság előtt, de vegyes volt a fogadtatás.

Kínában a homokos fajtalankodás egészen 1997-ig törvényellenesnek számított, és csak 2001-ben került le a mentális betegségek listájáról. Mára egyre kevésbé tabu: az országban ilyen szórakozóhelyek is működnek, a buzeránsoknak hivatalos társkereső oldaluk van, egyre többen büszkélkednek devianciájukkal. A felmérések szerint elsősorban a társadalom iskolázottabb része az elfogadó irányukban.

A világ legnépesebb fejlődő országában ugyanakkor még mindig százmilliók számára elképzelhetetlen és elfogadhatatlan, hogy a gyerekük, hozzátartozójuk "nyíltan is szakítson a hagyományos családmodellel". A homokosok közötti házasság legalizálásáról többször indult vita, de az a felfogás vált uralkodóvá, hogy ez egyelőre "túlságosan is előrehaladott lépés" lenne Kína számára.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából