Ugrás a cikkhez
Reklám

Elvenné az Európai Bizottság a tagállamoktól a "menekültek" befogadásáról való döntés jogát, és Brüsszel maga döntene az ügyben – áll egy német sajtó által idézett bizottsági tervezetben. Brüsszel szándékai szerint "egyetlen és központosított döntési mechanizmus" jönne létre.




A Tagesschau a Die Welt című lapra hivatkozva arról írt: a brüsszeli Európai Bizottság elvenné az uniós tagállamoktól a menekültügyi eljárások lefolytatását, és a Bizottság maga döntene a "menekültek" befogadásáról.

A német lapok szerint a Bizottság "Európai menekültügyi rendszer reformja és az Európába vezető legális utak erősítése" címmel megfogalmazott dokumentumában az áll, megfontolják azt, hogy a menedékigények feldolgozását a nemzeti szintről európai szintre tegyék át.

Már most is létezik egy Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) nevű uniós intézmény, amelyet a Bizottság javaslata szerint döntési jogokkal ruháznának fel, és minden uniós tagállamban irodát nyitna. Ezzel Brüsszel szándékai szerint "egyetlen és központosított döntési mechanizmus" jönne létre, melyben teljesen harmonizálnák az eljárást, a "menekültek" befogadásáról pedig "konzisztensen uniós szinten döntenének".

(Tagesschau - Mandiner nyomán)

Frissítés: hivatalos a terv

Az Európai Bizottság "igazságosabb" menekültügyi rendszert javasol, ami azt jelenti, hogy alaposan felülvizsgálják a hatályban lévő szabályozást - közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján. Két tervet nyújtott be a menekültrendszer megreformálására a testület.

Elmondta, hogy különböző javaslatokkal áll elő az uniós bizottság a - dublini rendelet néven ismert - hatályos szabályozás felülvizsgálatát illetően a migrációs válság megoldása érdekében.

Meg kell reformálni az uniós menekültügyi szabályokat a migráció okozta terhek megosztása érdekében, mivel a jelenlegi rendszer nem működik - szögezte le az alelnök.

Az Európai Bizottság két tervet mutatott be szerdán az uniós menekültrendszer megreformálására, az egyik értelmében lehetőség lenne a menedékkérők tagállamok közötti kvótaalapú elosztási mechanizmusának bevezetésére is.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyik javasolt terv megtartaná az érvényben lévő szabályozást, ugyanakkor lehetőséget biztosítana azoknak a tagállamoknak, amelyek nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő migrációs nyomással, hogy segítséget kérjenek a többi tagállamtól a "menekültek" elosztásában.

A másik javaslat szerint központilag, automatikusan osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmus alapján - tájékoztatott az alelnök.

2. frissítés: Merkeléknek persze tetszik

A német kormány üdvözli az Európai Bizottság szerdán bemutatott javaslatait az uniós menekültügyi rendszer reformjáról, és sürgeti az átalakítás megkezdését. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter hangsúlyozta: "a menekültválság nap mint nap megmutatja, hogy tovább kell fejleszteni az EU menekültügyi rendszerét".

A szövetségi belügyminiszter szerint a brüsszeli testület javaslatai "jó irányba mutatnak", és a tagországoknak minél hamarabb el kell kezdeniük a vitát róluk. A reform sarkalatos elemeiről még az idei első félévben, a holland uniós elnökség idején meg "kell" állapodni - nyilatkozott a német belügyminiszter Berlinben.

A vita legfőbb pontja a "menekültek" tagországok közötti elosztását szabályozó új mechanizmus lesz - jósolta Thomas de Maiziere.

Úgy vélte, a tagországoknak közeledniük kell egymáshoz, hogy sikerüljön "tartós európai megoldást" kidolgozni, amelynek alapján a bizottságnak azonnal meg kell kezdenie a jogszabály szövegezését. Németország ebben a folyamatban teljes erővel támogatja majd a holland, és a következő, szlovák soros elnökséget - emelte ki a miniszter.

A bizottsági javaslat számos ponton egyezik a német elképzelésekkel. Németország így egyetért az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) megerősítésével, hatáskörének bővítésével, egy "menekült"elosztási mechanizmus kiépítésével, és a többi között támogatja a biztonságos származási országokból érkező menedékkérőkre vonatkozó eljárások felgyorsítását, és az úgynevezett másodlagos migráció - a menedékkérők és menekültek uniós tagországok közötti vándorlásának - visszaszorítását célzó intézkedéseket.

Thomas de Maiziere hangsúlyozta: a menekültválság nap mint nap megmutatja, hogy tovább kell fejleszteni az EU menekültügyi rendszerét. Az uniós külső határok védelmében Törökországgal együttműködve "már elértünk fontos eredményeket, a tervezett új határ- és partvédelmi ügynökség pedig további javuláshoz vezet majd" - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a tárca közleménye szerint.

Az Európai Bizottság két tervet mutatott be az uniós menekültügyi rendszer megreformálására. Az egyik értelmében a menedékjogi kérelmeket a tagállami hatóságok helyett az EASO bírálná el, és a kérelmezőket kvóták alapján el kellene osztani a tagállamok között.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából