Ugrás a cikkhez
Reklám

Őrizetbe vették a géprablót, aki eltérített egy egyiptomi repülőgépet kedden. A gép Cipruson szállt le, a géprabló a személyzet és a külföldi utasok kivételével mindenkit elengedett. Kairói források szerint nem terroristáról van szó, és valószínűleg a robbanóöve sem valódi.




A géprablót őrizetbe vették, minden túsz kiszabadult - jelentette be a ciprusi külügyminisztérium.

A géprabló az utolsó túszokkal együtt, feltartott kézzel hagyta el a gépet.




A férfi egyébként nem fogalmazott meg követeléseket – jelentette be korábban sajtótájékoztatóján Serif Fati egyiptomi polgári repülésügyi miniszter.

A brit Guardian élő tudósítása szerint a tárcavezető megerősítette: egy, saját állítása szerint robbanóövet viselő utas térítette el a gépet, és azt kérte a kapitánytól, hogy vigye azt Törökországba vagy Ciprusra.

A miniszter szerint biztos, hogy fegyver nincs a géprablónál.

A fedélzeten 55 „különböző nemzetiségű” ember volt – tette hozzá. A géprabló közülük mindenkit szabadon engedett a kapitány és a másodpilóta, a személyzet egy női tagja, a biztonsági tiszt, valamint három utas kivételével.

A géprabló később újabb három túszt elengedett, egy negyedik pedig kimászott a pilótafülke ablakán - erről felvételt is közölt a ciprusi tévé.

#LIVE - Η στιγμή που μέλος του πληρώματος πηδά από το πιλοτήριο του αεροσκάφους #EgyptAir https://t.co/mke3Ce6pst pic.twitter.com/n6MQM39GTD

— HuffPost Greece (@HuffPostGreece) 2016. március 29.

A tárcavezető dühösen reagált az egyiptomi légi biztonságot firtató újságírói kérdésre. „Tényleg úgy gondolja, hogy most van itt az ideje, hogy ilyesmiről beszéljünk?” – idézte a szavait a BBC.

A kiszabadult utasokért gépet küldött Ciprusra az EgyptAir.

(Origó nyomán)

Frissítés: nem volt igazi a "robbanóöv"

Mobiltelefontokokból összeeszkábált robbanóöv-utánzattal ijesztgetve térítették el az EgyptAir Cipruson leszállt járatát - közölte kedden Joannisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter a vérontás nélkül végződő túszdráma után adott sajtótájékoztatóján.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik belföldi járata, egy Airbus 320 típusú repülőgép 81 emberrel a fedélzetén (más beszámolók szerint 62 fő tartózkodott az utasszállítón) az egyiptomi Alexandriából Kairóba indult, de az egyik utas megfenyegette a pilótát, hogy felrobbantja a testére erősített robbanószerkezetet. Később kiderült, hogy a robbanóöv a géprablón nem volt igazi, mobiltelefontokokból készítette az utánzatot.

Az egyiptomi hatóságok a géprablót az egyiptomi állampolgárságú Szeid Eldin Musztafaként azonosították. Később közölték, az 1957-ben született férfi Heluán tartomány lakosa, akinek nem egyszer gyűlt meg a baja a hatóságokkal: többször eljárást indítottak ellene lopás, csalás, okirathamisítás és kábítószerügyek miatt.

Korábban a kairói hatóságok az egyiptomi-amerikai kettős állampolgárságú Ibrahim Szamahaként azonosították a géprablót, de egy magát Szamaha feleségeként azonosító egyiptomi nő közölte az ONTV egyiptomi televízióval, hogy a férje sosem járt Cipruson, a gépeltérítőről közzétett képeken pedig nem a párja látható. Emellett a túszdráma fejleményei közepette a magát Nahlának nevező hölgy elmondta, Ibrahim Szamaha éppen Kairó felé tart, hogy onnan az Egyesült Államokba repüljön egy konferenciára.

(MTI)

Korábban írtuk: Kedd reggel egy robbanóövet viselő férfi eltérítette az EgyptAir légitársaság Alexandriából Kairóba tartó gépét a ciprusi Lárnaka repterére. Az Airbus A320-as gépen nyolcvanegy utas volt, de a gépeltérítő a hétfős személyzet és négy külföldi kivételével mindenkit elengedett, és tárgyalásba is bocsátkozott a hatóságokkal. Az első hírek szerint menedékjogot kért Ciprustól. A háttérben a politika helyett a szerelem lehet.




Eltérítették az EgyptAir légitársaság Alexandriából Kairóba közlekedő belföldi járatát kedden reggel. Az Airbus A320-s gép a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le, Omar al Gamal pilóta jelezte a hatóságoknak, hogy a gépet egy fegyveres térítette el.

Az első hírek még arról szóltak, hogy legalább nyolcvanegy ember, köztük egy fegyveres van az MS181-es járat fedélzetén. Később az egyiptomi légiforgalmi hatóság ötvenöt utasról és ötfős személyzetről számolt be. Menczer Tamás, a magyar külügyminisztérium szóvivője szerint magyar utas nincs a gépen. Az egyiptomi légügyi hatóság megerősítette, hogy a gépeltérítő robbanómellényt viselt, de több tisztségviselő kétségét fejezte ki a bombaöv eredetiségével kapcsolatban.

Cipruson válságstábot állítottak fel. A lárnakai repülőteret teljesen lezárták, az oda tartó gépeket egy másik ciprusi reptérre irányítják át. A gépeltérítés hírére az izraeli légierő vadászgépeket küldött a Földközi-tenger fölé.

Az EgyptAir közölte, hogy gyorsan egyezségre jutottak a gépeltérítővel abban, hogy a négy külföldi utas és a hétfős személyzet kivételével minden utast elengednek (ez egyébként cáfolja azt a korábbi híresztelést, miszerint nyolc brit és tíz amerikai lett volna a fedélzeten).

A túsztárgyalások jelenleg is folynak.

Ezt tudjuk a gépeltérítőről

A gépeltérítést egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára, és ahogy egyre többet tudni meg az eltérítőről, úgy válik egyre valószínűbbé, hogy magánakcióról van szó:

Egyiptomi külügyminisztériumi források sajátos stílusban erősítették meg a Guardiannek a magánjellegű motivációt:

Ez nem egy terrorista, hanem egy idióta. A terroristák bolondok, de nem hülyék. Na ő viszont az.




Az épp Brüsszelben tartózkodó ciprusi elnök, Nikosz Anaszteidész is kizárta a terrorista motivációt, és megerősítette, hogy a szerelmi bánattól szenvedő ember volt feleségével akart találkozni Cipruson.

Az egész egy nőről szól.

Tavaly már egyszer megbukott az egyiptomi légi biztonság

Az egyiptomi légi biztonsággal kapcsolatban már a sarm-es-sejki terrortámadásnál is komoly problémák merültek fel. Az Iszlám Állam Sínai-félszigeti tartományának emberei ugyanis játszi könnyedséggel csempészték fel az orosz chartergép fedélzetére a bombát. Ahogy annak idején egyiptomi biztonsági tisztek – persze névtelenül – nyilatkozták a sarm-es-sejki reptér biztonsági hiányosságairól:

(Index nyomán)

Korábban írtuk: Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet kedden, 81 emberrel a fedélzetén - jelentette a RIK ciprusi állami tévéadó. A hírt később egyiptomi kormánytisztviselők is megerősítették.

A gépnek a ciprusi Lárnaka repülőterén kellett leszállnia. A repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel, és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

Egy ciprusi illetékes szerint valószínűleg robbanószerkezet is van a repülőgép fedélzetén.

A ciprusi állami televízió (RIK) a rendőrségre hivatkozva azt jelentette, hogy egyetlen géprabló van a repülőn.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából