Ugrás a cikkhez
Reklám

A mai terrortámadás újabb kihívás elé állítja a titkosszolgálatokat, hiszen 130 nappal a párizsi merényletek után a terroristák ismét sikeresen lecsaptak az öreg kontinensen.




A tavaly novemberi párizsi támadások feltételezhető elkövetőit éppen Belgiumban keresik nagy erőkkel a hatóságok. A fő kitervelőt múlt pénteken sikeresen elfogták. Társa (Mohamed Abrini), a párizsi merényletet végrehajtók vélhetően utolsó életben lévő tagja azonban elmenekült.

Jobbnál jobb, titkosítással védett gépeket és kütyüket, iPhone-t vagy androidos mobilt használtak a párizsi akció kiterveléséhez és végrehajtásához? Nem! Eldobható, a támadás előtt nem sokkal aktivált butatelefonok voltak. Ezt közölte a New York Times egy 55 oldalas, a francia belügyminisztérium megrendelésére készült rendőrségi tanulmányra hivatkozva. Pár órát ha beszéltek egy telefonon, majd a kukában végezte.

Több tucat ilyen mobilt halmoztak fel a terroristák, derült ki a párizsi nyomozás során. Abdeslam búvóhelyén több olyan dobozt is találtak, amelyben bontatlanul várták a telefonok, hogy használatba vegyék őket.

Az egyik mobilt például csak pár perccel a párizsi akció előtt aktiválták. Bilal Hadfi, ahogy a stadion előtt állt, rögzítette a biztonsági kamera: egy olyan telefonon beszélt épp, amit egy órával az előtt aktivált, hogy felrobbantotta magát.

A Bataclan szórakozóhely előtt Samsung telefonokat gyűjtöttek be a hatóságok emberei, mindegyikben belga SIM-kártya volt. A mobilokat aktiválták, és mindössze egyetlen telefonszámot hívtak róla, egy Belgiumban tartózkodó, még azonosítatlan felhasználót.

A francia rendőrség által megtalált egyik telefonon például mindenféle titkosítás nélkül, SMS-ben küldték körbe azt az üzenetet: "Kezdjük!"

Egyetlen e-mailt nem küldtek egymásnak, nem csevegtek különböző appokon vagy közösségi oldalakon keresztül. A stratégia pedig működött.

A titkosítást nem mellőzték azért teljesen. A New York Times cikkében egy szemtanú azt állította, látta, amint az egyik elkövető laptopozik, a képernyőn kódok sorai voltak láthatók, se képek, se internet. "A leírás megegyezett azzal a bizonyos titkosítási szoftverrel, amelyet az Iszlám Állam használt állítólag a párizsi merényletek során" - írja a lap.

Bár az eldobható mobilokat csak rövid ideig használták kommunikációra, az azért feltételezhető, hogy laptopokon több információt, nagyobb adatcsomagokat is küldtek egymásnak, illetve kommunikáltak egymással, ehhez pedig már titkosítás is kellett.

(Origó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából