Ugrás a cikkhez
Reklám

Szigorú belépési szabályzatot vezetett be több dán éjszakai bár az Európa-szerte tapasztalt erőszakos szilveszteri események elkerülésére. Dán, német vagy angol nyelv ismerete nélkül megtagadják a migránsoktól a bárokba való belépést.




"A legtöbb menedékkérő - akik hétvégén szórakozni indul - nem ismeri az éjszakai bárok szabályait Dániában. Mikor meglátnak egy nőt, megőrülnek, fogdossák, a ruháját húzzák" - mondta egy bártulajdonos a Copenhagen Post lapnak. A tulaj évekkel korábban maga is Szíriából érkezett.

Több bár már ősszel bevezette a "nyelvi szabályzatot", de a szilveszteri történtek óta egyre több dán városban alkalmazzák őket.

A Dán Éttermek és Kávézők Szövetségének elnöke elmagyarázta: szigorúan lefektetett szabályokra van szükség, ha bejön egy csoport egy étterembe vagy egy szórakozóhelyre, és ott fenyegető módon viselkedik. Csak úgy lehet párbeszédet kezdeményezni, ha tisztában vannak azzal, mik a szabályok, mik a határok.

Az intézkedést az Amnesty International helyi ága súlyos kritikákkal illette, diszkriminációra hivatkoztak:

"Nem vezethetnek be olyan szabályt, amely egyértelműen meggátolja egy csoport bejutását csak azért, mert tagjai egy olyan országból származnak, akivel problémái voltak a dánoknak" - közölte a szervezet tanácsadója.

A dán kormány év vége óta próbálja elkedvetleníteni a bevándorlókat a dániai letelepedéstől. Bizonyos összeg fölött elkobozzák az érkező migránsok értéktárgyait, mondván, nem lesz rá szükségük, hiszen ingyen lakhatnak és élhetnek az országban.

(Híradó - Copenhagen Post nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából