Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy orosz tévétársaság azzal vádolja a német állami ZDF csatornát, hogy Kelet-Ukrajnáról szóló riportjában statisztákat próbálnak orosz katonákként eladni - írja az Russia Today.




A Putyin, az erős ember című dokumentumfilmben azt bizonygatják, hogy sok orosz harcol együtt a szeparatistákkal a kijevi kormány ellen. Elképzelhető, hogy így is van, ZDF-nek viszont úgy tűnik, nem sikerült valódi oroszt találni, aki nyilatkozna nekik, így inkább felbéreltek egyet.

A filmben Igorként szereplő férfi valódi neve Jurij, Kalinyingrádban lakik, és munkanélküli, állítólag sosem csatlakozott az ukrajnai szeparatistákhoz. Jurij azt mondja, egy Dietmar nevű német tévés azzal az ajánlattal kereste fel, mondja azt a készülő filmben, hogy Donyeckbe ment önkéntes katonának.

"Azt mondták, mondjam azt, hogy meg is sérültem, pedig igazából sosem történt ilyen."

Jurijt először Moszkvába vitték, aztán Rosztovba. A német csatorna oroszul beszélő riportere 50 ezer rubelt (kb. 200 ezer forintot) ajánlott neki, aztán tanították a szerepére. Az erőfeszítések ellenére nem sikerült túl jól eljátszania Igort, a filmből kiderült például, hogy képtelen összerakni egy fegyvert. A tévések egy lánynak is fizettek, akivel Jurij soha nem találkozott korábban, hogy játssza el a feleségét.

A ZDF tagadja a vádakat, azt mondják, a film gyengeségeit az okozza, hogy a stáb párhuzamosan forgatta egy másikkal, Igor pedig valós személy. Azt elismerték, hogy fizettek neki, de állításuk szerint pusztán azért, mert megsajnálták. Ugyanakkor időközben előkerültek a nyers felvételek, amelyeken hallatszik, hogy Jurijnak instrukciókat adnak.

Nem ez az első eset, hogy a ZDF-et ilyesmin kapják, februárban például 2008-as, Ukrajnában haladó orosz tankokról készült felvételeket próbáltak úgy beállítani, mint ha aktuálisak lennének.

(RT - Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából