Ugrás a cikkhez
Reklám

A 60 milliós Olaszországban 5,8 millió a bevándorlók száma, közülük 404 ezer tartózkodási engedély nélkül él az országban - derült ki az Ismu olasz társadalomkutató intézet felméréséből.

A törvényesen letelepedett és a tartózkodási engedély nélküli bevándorlók együttesen Olaszország népességének közel tíz százalékát alkotják. Az Ismu adatai szerint a tartózkodási engedély nélkül Itáliában élő bevándorlók száma meghaladja a négyszázezret. Őket az Ismu felmérése "láthatatlanoknak" nevezte el.

További mintegy százezren tartózkodnak az olaszországi befogadóállomásokon. Utóbbiak többsége azonban más európai államokba akar továbbutazni.

Az olaszországi bevándorlók 29 százaléka muzulmán vallású, ami 1,7 milliónak felel meg. A keresztények aránya meghaladja a harminc százalékot a letelepedett bevándorlók között.

Ami a migrációt illeti, 2013-ban 43 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Tavaly 170 ezerre nőtt a számuk. Az idén a migráció útvonala a Földközi-tengerről a Balkán felé mozdult el, ezért november végéig 143 ezer volt az Olaszországban kikötött illegális bevándorlók száma.

2013-ban több mint 65 ezer, tavaly további több mint 61 ezer menekültkérelmet nyújtottak be az Olaszországba érkezett illegális bevándorlók.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából