Ugrás a cikkhez
Reklám

Fizetni hajlandóak vagyunk, de kényszerbetelepítést nem fogadunk el - fogalmazott Orbán Viktor az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozója előtt.

Magyarország garanciát akar arra, hogy nem lesz hátrányos számára a vasárnap elfogadásra váró akcióterv - mondta Orbán Viktor, aki szerint a legutóbbi uniós csúcstalálkozón megfogalmazott terv szerint, ha az "rosszul sül el", Magyarországnak kényszerbetelepítéssel kellett volna embereket befogadnia.




Azt mondta, reméli, hogy ilyen kötelezettség nem lesz, és egyetlen tagállamot sem lehet majd arra kötelezni, hogy a Törökországgal megkötött megállapodás alapján ilyen jellegű intézkedéseket tűrjön el.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy az elfogadásra váró akciótervet Magyarország támogatni fogja, mert remélhetően az eredményes lesz, és könnyíteni fogja az unióra és Magyarországra nehezedő migrációs nyomást.

Frissítés: Orbán "jó megállapodása" 18 millió eurónkba kerül

A magyar szempontokat ezzel sikerült érvényesíteni - jelentette ki Orbán az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozóján született megállapodásról.

A nyilatkozat világos garanciát ad Magyarország számára, hogy senkit sem kell kötelező jelleggel befogadnia - nyilatkozott a miniszterelnök, aki reményét fejezte ki, hogy a nagyhatalmak jó megállapodást kötöttek, hiszen Európának az az érdeke, hogy Törökország visszatartsa a migránsokat.

Az elfogadott szöveg nem tér ki arra, hogy a migránsok áttelepítését milyen számban és milyen módszerrel képzelik el, de erre egyértelmű szándék mutatkozott a jelenlévő vezetők között - közölte a miniszterelnök.

Az unió által Törökországnak felajánlott, a menekültek ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi keret kétéves periódusra szól - tájékoztatott a kormányfő, aki emberiességi szempontból helyesnek tartotta a Magyarország 18 milliós hozzájárulását, az összeget pedig méltányosnak nevezte a nemzeti össztermék arányaihoz képest.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Még Európa elárasztói sem merik kimondani, mennyi kontinensfoglaló átcsábításával kenyereznék le a törököket

- Zsarolható az EU: kiszivárgott a holnapi törökkökel tartandó csúcstalálkozó alkuterve

- A már itt lévő hordákon kívül további egymillió "menekültet" akarnak a nyakunkba zúdítani Európa gyilkosai

- A végső helyett itt a valódi német megoldás: "Az illegális migrációt legális migrációval váltjuk fel!"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából