Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britanniára, amely a terrorcsoport által szőtt merénylettervek fő célországai között van - közölte David Cameron, aki a londoni alsóházban ismertette csütörtökön a kormány érveit.

Cameron szerint a brit elhárító szolgálatok csak az elmúlt egy évben hét nagy-britanniai merénylettervet hiúsítottak meg, és ezek mindegyikét vagy közvetlenül az Iszlám Állam tervelte ki, vagy a terrorszervezet propagandájának hatására akarták elkövetni.

A brit kormányfő szerint Nagy-Britannia ebben a helyzetben "nem szervezheti ki" a gondoskodást saját nemzetbiztonságáról azoknak a szövetségeseinek, amelyek már részesei az Iszlám Állam szíriai állásai elleni hadműveleteknek.

Cameron arról is beszélt, hogy a brit királyi légierő (RAF) még az amerikainál is pontosabb csapásokra lenne képes. Szerinte a RAF Irakban már megmutatta, hogy képes minimális járulékos károkat okozó, rendkívüli pontosságú csapásokra Brimstone típusú lézervezérlésű precíziós bombákkal. "Ilyenjük még az amerikaiaknak sincs" - tette hozzá.

Az RAF Tornado típusú harci repülőgépei az Iszlám Állam elleni iraki légi hadműveletekben a koalíció hadszíntéri légi felderítési feladatainak 60 százalékát végzik el, a brit Reaper drónok pedig a Szíriában végrehajtott hasonló felderítések 30 százalékát hajtják végre - mondta a kormányfő.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából