Ugrás a cikkhez
Reklám

"Bármilyen körülmények között" kiszámítható Argentínát ígért választóinak és a világnak az elnökválasztás második fordulóját megnyerő Mauricio Macri. A jobbközép irányzatú ellenzéki összefogás jelöltje a győzelme után tartott első sajtótájékoztatóján egyúttal arra kérte az argentinokat, hogy adjanak neki időt az ország gazdasági problémáinak megoldásához.

"Azt kérem önöktől, hogy legyenek türelmesek (...) Ne hagyjanak magamra" - hangsúlyozta Macri a sajtó képviselői előtt. Mint mondta, az argentin gazdaság állapotáról közölt statisztikai adatok megbízhatatlanok, és addig nem tudja meghozni a kulcsfontosságú politikai döntéseket, amíg kollégáival fel nem méri az ország makroökonómiai állapotát. Erre majd hivatalba lépése, december 10. után lesz csak lehetősége.

A legfrissebb választási adatok szerint - amelyeket a voksok több mint 99 százalékos feldolgozottsága után közöltek - a Változtassunk (Cambiemos) nevű ellenzéki koalíció képviselője a szavazatok 51,4 százalékát szerezte meg, míg riválisa, Daniel Scioli, a kormányzó balközép Front a Győzelemért (FpV) nevű párt jelöltje a voksok 48,6 százalékát gyűjtötte be.

Az olasz származású Macri a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a korábbi elnökökkel ellentétben ő nem egy teljhatalmú gazdasági minisztert, hanem egy gazdasági kabinetet fog kinevezni, amely hat miniszterből - munkaügyi, pénzügyi, mezőgazdasági, termelési, energiaügyi és közlekedési tárcavezetőből - áll majd.

A külpolitikáról szólva a politikus hangsúlyozta, hogy támogatja a regionális gazdasági szövetség, a Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény tető alá hozását célzó tárgyalásokat. Arról is beszélt, hogy a következő, decemberben esedékes Mercosur-csúcstalálkozón kérni fogja Venezuela részvételének felfüggesztését, Macri szerint ugyanis a Nicolás Maduro vezette kormány egyértelműen megsérti a Mercosur demokráciára vonatkozó záradékát.

Az argentin elnökválasztás győztese ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden országgal, köztük az Egyesült Államokkal is jó kapcsolatot szeretne ápolni. Azt is megjegyezte, hogy Argentínának "jelen kell lennie a világban". Macri első hivatalos külföldi útja - még hivatalba lépése előtt - Brazíliába vezet majd.

Macri a közbiztonságról szólva "érthetetlennek" és "megbocsáthatatlannak" nevezte a kormány egy évtizeden át tartó tétlenségét. Kormánya első számú feladatának nevezte a közbiztonság javítását és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet.

A politikus a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy győzelméhez vasárnap éjjel telefonon gratulált és kívánt sok szerencsét Cristina Fernández leköszönő elnök, akivel kedden találkozik a Casa Rosadában, az elnöki rezidencián.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából