Ugrás a cikkhez
Reklám

A szlovén-osztrák határon álló sentilji táborban teljes a káosz - jelentette péntek délelőtt az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről.

Elhangzott: reggel kilenc órakor a migránsok a táborból elindultak Ausztria felé, de a tábor osztrák oldalon lévő részének kerítését is megbontották.

Voltak, akik a vasútállomás felé a töltésen, de sokan a Maribor-Graz közötti főúton indultak el, akadályozva az autóforgalmat is.

Egyelőre buszok sem jönnek Ausztria felől, hogy elszállítsák a betolakodókat.

A szlovén-osztrák határon lévő Sentilj a fő kilépési pont Szlovéniából.



Ez már a határ osztrák oldala

Frissítés: A rendőrök és a katonák csak nézik

2. frissítés: Teljes egészében feladták a határ őrizetét az osztrákok

Úgy tűnik, teljes egészében feladták a határ őrizetét az osztrákok a szlovén-osztrák határ osztrák oldalán, Spielfeldnél ugyanis a migránsok tömött sorokban gyalogolnak a Grazba vezető 67-es főúton Leibnitz és Ausztria belseje felé - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Eközben az úttal párhuzamos vasúti töltésen is több száz új honfoglaló gyalogol Ausztria belseje felé.

#Austria border in #spielfeld were completely overrun by #refugees. Austrians can not stop the flow of refugees. pic.twitter.com/D1A53wFVNy

— Onlinemagazin (@OnlineMagazin) 2015. október 23.

Erre azt követően került sor, hogy pénteken reggel újra kitörtek a migránsok a spielfeldi határállomáson, a senki földjén kialakított tranzittáborból. A hatóságok arab, illetve angol nyelven folyamatosan hangosbeszélőn szólítják fel a kontinenshódítókat arra, hogy várják meg türelemmel az elszállításukra érkező buszokat, ám a betolakodók többsége türelmetlen és elindul gyalog Ausztria felé.

Vajon engedelmeskednek a felszólításra?

Ugyanakkor a menet mellett egy páncélautó halad, amelyből ugyancsak hangosbeszélőn azt közlik a migránsokkal, hogy aki tovább akar utazni busszal, az menjen vissza a határátkelőhöz, ám láthatóan nem engedelmeskednek a felszólításra.

Miközben csütörtök este még az osztrák hatóságok folyamatosan ellenőrizték a spielfeldi autópálya-határponton áthaladó forgalmat, pénteken már zavartalanul haladtak át a járművek az autópálya-határátkelőn.

desperate #refugees on the road from #spielfeld telling me only option is walking, so few basics and busses at camp pic.twitter.com/IE4Z8lyk3J

— Nikolai Atefie (@NikolaiAtefie) 2015. október 23.

A főúton található határátkelőn a sáskajárás miatt továbbra sincs forgalom. Sokan abban a tudatban indulnak útnak, hogy már közel a cél, vagyis Németország. A többi között az MTI tudósítója is felvilágosított kérdésre válaszolva több migránst arról, hogy Németország több mint 250 kilométerre található Spielfeldtől. A betolakodók megrökönyödve vették ezt tudomásul.

A területet folyamatosan rendőrségi helikopterek ellenőrzik.

3. frissítés: Ellenállás nélkül halad a honfoglaló horda - a helyiek döbbenten figyelik az eseményeket

Több ezer migráns gyalogolt, gyakorlatilag hatósági kontroll nélkül, péntek délután Ausztria belseje felé a szlovén határról azt követően, hogy az osztrák hatóságok feladták sentilj-spielfeld határátkelő őrzését - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Az élen haladó új európaiak péntek délután négy órakor már a Spielfeldtől, vagyis a határtól 17 kilométernyire lévő Leibnitzben jártak.

Az osztrák rendőrség láthatóan csupán azzal van elfoglalva, hogy fenntartsa a forgalmat a Graz felé vezető 67-es főúton, a migránsokat nem kíséri senki. Utóbbiak egyébként annak ellenére indultak útnak, hogy a hatóságok folyamatosan visszafordulásra szólították fel őket, hangosbeszélőn azt közölték velük, hogy aki busszal akar tovább utazni, az térjen vissza a határállomásra.

Az MTI által megkérdezett honfoglalók általában buszpályaudvart vagy vasútállomást keresnek, afelől érdeklődnek, hogy hol találhatnak ilyet. Egy család azt kérdezte az MTI tudósítójától, hogy hol találnak taxit, ugyanis az ő úti céljuk Bécs. Ugyanakkor sokan - helyismeret híján - bolyonganak az út mellett a környékbeli falvak békés polgárainak döbbent tekintetétől kísérve.

4. frissítés: Így működik az osztrák határvédelem

Német kommentárral, de sógorék égéséhez nem szükséges nyelvismeret.

(Kuruc.info - MTI - Híradó nyomán)

Friss: Grazban töltődhetnek fel a táborokból kitört, sétától elgyötört új európaiak, majd folytathatják a honfoglalást

Kapcsolódó: Kitörtek a spielfeldi táborból a "békés menekültek"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából