Ugrás a cikkhez
Reklám

Vita alakult ki Romániában az adócsökkentésről azt követően, hogy a görög népszavazáson elutasították a nemzetközi hitelezők javaslatait.

Victor Ponta román miniszterelnök egy közösségi oldalon hétfőn közölt bejegyzésében leszögezte, Románia egyáltalán nem hasonlít Görögországhoz, sem jóban, sem rosszban - utalva ezzel a görög hitelválságra. Előtte Traian Basescu volt román államelnök bírálta a kormányt amiatt, hogy szerinte populista intézkedéseket fogadott el az elmúlt hónapokban. A volt elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában gazdasági válság körvonalazódik az adócsökkentést tartalmazó új adótörvény miatt.

A bukaresti parlament június végén szavazta meg az egyebek mellett áfacsökkentést tartalmazó adótörvényt, amelyet a kormány terjesztett a törvényhozói testület elé. E szerint január 1-től 24 százalékról 19 százalékra csökken az általános áfakulcs. A román kormány 2013 szeptemberében a péktermékekre vezette be a 9 százalékos kedvezményes áfát, amit az idén júniustól valamennyi élelmiszerre kiterjesztett.

Ponta ugyanakkor azt állítja, hogy a két országot összehasonlítani olyan, mintha almát a körtével vetnénk össze. Hozzátette: Románia sikeresen túljutott 2009 és 2011 közötti gazdasági válságon, azóta sorozatban a negyedik éve nő a gazdaság, a munkanélküliségi ráta az európai átlag alatt van, a román bankrendszer pedig erős és szigorúan felügyelt. Ponta szerint az új adótörvény a benne foglalt adócsökkentésekkel a gazdaság növekedésében rejlő potenciált teljesíti ki. Rámutatott: sem a görög, sem az ukrán válság, sem a szíriai háború nem térítheti le Romániát arról a pozitív pályáról, amelyen található - véli Ponta.

A kormányfő a görög népszavazásról úgy vélekedik, Athén bizonyította, hogy Görögországban működik a demokrácia, amiért tisztelni és csodálni kell őket, és bírálta azokat a politikusokat, akik "ördögi színben" tüntetnek fel egy népet, csak azért, mert más véleményen van, mint ők.

Az adócsökkentést Románia nemzetközi hitelezői nem támogatják, ezért az Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött hitelszerződés keretében lezajlott legutóbbi két felülvizsgálati látogatás kudarccal ért véget. Június végén Bukarest az Európai Bizottság szakértőivel sem tudott megállapodni az új adótörvényről.

(MTI)

Kapcsolódó: Hazudott Ponta: négy helyett öt százalékkal csökkentené az áfát





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából