Ugrás a cikkhez
Reklám

Megkezdődtek a helyhatósági választások Spanyolországban vasárnap reggel. Az eredményekből kiderül majd, hogy valójában mekkora erőt képviselnek azok az új pártok, amelyek az utóbbi másfél évben léptek a politika színpadára a délnyugat-európai országban.

Vasárnap több mint 35 millió választópolgárt várnak az urnák elé, országszerte több mint 23 ezer szavazóhelyiségben. A voksoláson 460 ezer Spanyolországban élő külföldi is részt vehet, a legtöbben románok, 111 ezren, őket a britek követik 104 ezer fővel, majd pedig a németek 46 ezren.

Az ország legnagyobb közigazgatási egysége az autonóm közösség, amelyből összesen 17 van, de most csak 13-ban tartanak választásokat. Az autonóm közösségeken belül 50 tartomány és több mint 8100 település található.

A 13 autonóm közösségnek mindnek van saját kormánya és parlamentje, ezek összetételéről döntenek a választópolgárok. Emellett több mint 8100 polgármestert is megválasztanak.

Az előzetes felmérések szerint a választás a spanyol belpolitikát három évtizede meghatározó kétpártrendszernek véget vethet, mivel rövid idő alatt két fiatal, az országos politikában teljesen új párt, a baloldali Podemos és a magát középpártnak nevező Ciudadanos jelentős népszerűséget szerzett. Az elemzők úgy vélik, nélkülük nem lehet majd stabil helyi kormányokat alakítani, vagyis a győzteseknek velük kell majd koalíciós megállapodásokat kötni.

A közvélemény-kutatások a legtöbb helyi győzelmet a Spanyolországban kormányon lévő konzervatív Néppártnak (PP) jósolják, de nem akkora fölénnyel, mint négy évvel ezelőtt. Jelenleg egyik párt sem elég erős ahhoz, hogy az országban bárhol abszolút többséget szerezzen - derült ki a felmérésekből.

A szavazóhelyiségek este nyolckor zárnak, az előzetes eredményekre este fél tizenegy után lehet számítani.

A helyhatósági választások költsége Spanyolországban 127,9 millió euró (39 milliárd forint).

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából