Ugrás a cikkhez
Reklám

Az amerikai Legfelsőbb Bíróságon 5-4 arányban többségben lévő konzervatív bírók egy szerdai meghallgatáson kifejezésre juttatták, hogy nem hajlanak az olyan kivégzések betiltására, ahol a midazolam nevű altatószert is tartalmazó méreginjekciót használnak. Nem értenek egyet azzal a keresettel sem, amely szerint a végrehajtásnak ez a módja alkotmányba ütköző volna.

Az ügy négy oklahomai halálraítélt gyilkos keresete nyomán jutott el az Egyesült Államok legmagasabb szintű bírói testülete elé, miután 15 olyan kivégzésből, ahol midazolamot alkalmaztak, három alanya a fájdalom jeleit mutatta, és sokáig szenvedett az ítélet végrehajtásakor.

A helyzetet az idézte elő, hogy a halálbüntetést végreható államok képtelenek műtéti kómaállapotot előidéző nyugtatót beszerezni, miután az Európai Unió 2011-ben megtiltotta az ilyen szerek kivégzési célra való exportját, és az amerikai gyógyszerforgalmazók nagy része is vonakodik ilyeneket eladni a büntetés-végrehajtásnak.

Több konzervatív bíró aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kereset nem más, mint a halálbüntetés intézménye elleni rejtett támadás, és úgy vélték, hogy a méreginjekció az alternatív lehetőségeknél humánusabb eljárás.

Liberális oldalról ezzel szemben azt a véleményt fogalmazták meg, hogy az elítéltek úgy érzik: a háromfázisú beinjekciózás egy másik hatóanyaga, a kálium-klorid miatt "élve égnek el", és ha nincs olyan módszer, amely kiküszöbölné a fájdalomérzetet, akkor az azt jelenti, hogy a halálbüntetés sérti az amerikai alkotmány nyolcadik kiegészítését, amely megtiltja a kegyetlen és szokatlan büntetésformák alkalmazását.

A konzervatív, de öntörvényűnek tartott Anthony Kennedy bíró, akinek szavazata gyakran döntő a Legfelsőbb Bíróságon, ezúttal nem adta jelét annak, hogy liberális kollégáinak álláspontjával rokonszenvezne.

Az Egyesült Államokban jelenleg az 50 tagállamból 32-ben, valamint szövetségi szintű polgári és katonai jogban alkalmazzák a halálbüntetést. A leggyakoribb kivégzési módszer a méreginjekció beadása. A méreginjekciónak a Legfelsőbb Bíróság általi esetleges - de nem valószínű - betiltására felkészülve, Tennessee-ben alternatívaként engedélyezték a villamosszék, Utah-ban a kivégzőosztag, Oklahomában a nitrogéngáz általi kivégzést.

A bíróság júniusban hirdet majd ítéletet az ügyben.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából