Ugrás a cikkhez
Reklám

Az emberkereskedők kegyetlenségéről számoltak be a Líbia partjainál vasárnap felborult hajó túlélői az ügyben vizsgálatot indító szicíliai ügyészségnek. A baleset 27 túlélőjét a szicíliai Cataniába szállították. Ott mondták el, hogy botokkal verték, éheztették őket, és volt, akit már útközben lelőttek.

Az afrikai országokból Líbiába érkezett menekülteket először a fővároshoz, Tripolihoz közeli egyik tanyán tartották fogva, összesen 1000-1200 embert. Botokkal verték őket, ha nem engedelmeskedtek. Többen belehaltak a bántalmazásba és nélkülözésbe.

A Földközi-tengeren való átkeléshez először teherautókkal a líbiai tengerpartra vitték őket, majd innen gumicsónakokkal szállították az embereket az útra kiválasztott halászhajóra. A túlélők elmondták, hogy egy fiatal fiú felállt a gumicsónakban és elmozdult a helyéről, ezért lelőtték és holttestét a tengerbe dobták.

A halászhajó a líbiai partoktól 110 kilométerre borult fel. Az ügyészség szerint a balesetet az okozta, hogy a vízi jármű "határtalanul tele volt zsúfolva", és a hajót irányító emberkereskedő rosszul manőverezett. Háromszor is nekiütközött a bevándorlók segítségére siető portugál teherhajónak. A becslések szerint a halászhajóra több mint 750 embert szorítottak fel.

A túlélők szerint "embertelen kegyetlenség uralkodott" a hajón. Az őket kísérő két emberkereskedő a halászhajóról mobiltelefonos kapcsolatban volt a líbiai emberkereskedő szervezet vezetőivel. A két férfi a túlélők között érkezett meg Szicíliába, ahol őrizetbe vették őket.

A hajón utazó illegális bevándorlók fejenként 1000-7000 euró (300 ezer és 2,1 millió forint) közötti összeget fizetettek az olasz partokra való eljutásért. A több mint 750 ember közül mindössze huszonnégy holttestét találták meg. A tetemeket Máltára szállították.

(MTI)

Korábban írtuk: Szokás szerint halászhatják a menekültek százait Lampedusa közelében - a francia államfő tovább támogatná őket





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából