Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Egyesült Államok szerdán azzal vádolta meg Oroszországot, hogy a tűzszüneti megállapodást megsértve légvédelmi rendszereket épít ki Kelet-Ukrajnában, és bekapcsolódik a szakadárok hadgyakorlataiba. Moszkva válaszul kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnába érkezett deszantosai a harci övezetekben tartanak kiképzést az ukrán hadsereg részére.

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint Oroszország tavaly augusztus óta a legnagyobb mennyiségű légvédelmi eszközt állomásoztatja Kelet-Ukrajnában.

Harf rámutatott, hogy a szakadárok hadgyakorlatainak egyre összetettebb jellege "nem hagy kétséget" Oroszország szerepvállalása felől. A szóvivő fogalmazása szerint a pilóta nélküli légi járművek használata "Oroszország jelenlétének félreismerhetetlen jele".

A közlemény azt is állította, hogy Oroszország, miután viszonylag állandó csapatlétszámot tartott fenn a határ mentén, most újabb katonai egységeket vezényelt oda.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön visszautasította Harf állítását, megjegyezve, hogy kijelentése "hozzá nem értését tükrözi".

Igor Konasenkov ezredes, a tárca szóvivője válaszul azt vetette Washington szemére, hogy az ukrán katonák amerikai deszantosok általi kiképzése nem Lemberg megyében zajlik, ahogy azt az ukrán televízió beállítja, hanem a harci övezetekben, Mariupol, Szeverodonyeck, Artyemivszk és Volnovaha körzeteiben.

A több mint egy éve kirobbant kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban már hatezernél több ember vesztette életét.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából