Ugrás a cikkhez
Reklám

Diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át vasárnap délután a lengyel külügyi miniszterhelyettes, Leszek Soczewica az Egyesült Államok varsói nagykövetének azután, hogy James Comey, az FBI, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda főnöke egyes lengyeleket a "nácik cinkosainak" nevezett. Az amerikai nagykövet érthetőnek nevezte a lengyel álláspontot. Magyarország is megszólíttatott, de a honi külügy - nyilván megszokván már a kapcarongy státuszt - inkább csendben maradt, a PiS-elnök tiltakozott helyettük is az álbűntudatkeltés miatt.



James Comey

A tiltakozást Comeynek az a beszéde váltotta ki, melyet szerdán a washingtoni Holokauszt Múzeumban mondott, és mely pénteken a The Washington Post amerikai napilapban jelent meg. Mint azt korábban megírtuk, az FBI főnöke, természetesen elítélve a holokausztot, úgy nyilatkozott, a szövetségi nyomozóiroda minden új ügynöke számára kötelezővé teszi a Holokauszt Múzeum látogatását, hogy meglássák: "jó emberek, alárendelve magukat a náci eszméknek, milliók meggyilkolásában segítettek".

Német, magyar, lengyel cinkosok

Úgy vélte, a "holokauszt legszörnyűbb tanulsága" az, hogy az emberek "képesek lemondani az egyéni erkölcsükről, és - egy csoport hatalmának alárendelve magukat - szinte mindenbe beleegyezhetnek". Ezek az emberek - Comey szerint - úgy vélekednek, hogy "a gyilkosok, valamint az ő németországi, lengyelországi, magyarországi és sok más helyről származó cinkosaik nem tettek semmi rosszat".

A nagykövet nem biztos, hogy javított a helyzeten

Az Egyesült Államok varsói nagykövete, Stephen Mull a jegyzék átvétele után, "érthetőnek" minősítette a lengyel külügyi tárca álláspontját. Mint mondta, Washington "hivatalos álláspontja nem az, hogy Lengyelország bármi módon felelős lenne a holokausztért". "Ez kizárólag a náci Németország ügye" - tette hozzá. Megígérte, még vasárnap folyamán próbál Washingtonnal beszélni az FBI főnökének kijelentéséről.



Stephen Mull

Mull, mielőbb a jegyzéket átvette, a lengyel újságírók előtt "károsnak és sértőnek" nevezett minden olyan utalást, mely azt sugallja, hogy "a náci Németországon kívül Lengyelország vagy bármilyen más ország felelős lenne a holokausztért". Szegény nagykövet talán nem is sejtette, hogy ezen felelőtlen mondatával, a kollektív felelősség elmaszatolásával valószínűleg egy Lengyelországnál is nagyobb (háttér)hatalomnál húzhatja ki a gyufát.

A lengyel külügyet nem eltartott ficsúrok irányítják

Korábban Bronislaw Komorowski lengyel elnök a lengyel közszolgálati televízió egyik műsorában úgy jellemezte Comey nyilatkozatát, hogy ez "ignoranciáról, hiányos történelmi műveltségről és nagymértékű személyes ellenszenvről" tanúskodik.

Andrzej Duda, a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnökjelöltje vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az FBI főnöke "szégyenletes módon rágalmazta a lengyel és a magyar nemzetet". Duda kifejtette: a lengyelek nem segítették a "náci" Németországot, a lengyel állam az 1939-es német támadás következtében megszűnt. A "náci" Németország a megszállt Lengyelország területén "építette a koncentrációs táborokat, ahol zsidókat, lengyeleket és más nemzetek tagjait gyilkoltak meg" – mondta fel a kötelező tananyagot is a biztonság kedvéért Duda.

(MT nyomán)

Kapcsolódó: Nem tréfa: még az FBI is holooktatásra küldi ügynökeit





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából