Jelentősen növelte tavaly forgalmát és nyereségét az Andrej Babis, a cseh miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter tulajdonában lévő Agrofert mezőgazdasági, élelmiszeripari és vegyipari csoport.

Az Agrofert szombati közlése szerint a csoport forgalma tavaly három milliárd koronával 239 milliárd koronára emelkedett. A bruttó nyereség értéke 6,8 milliárd koronát tett ki, ami 19 százalékkal több, mint 2013-ban.



Dörzsölheti a tenyerét a Babis, hiszen dől a lé
"A konszern minden szegmense nyereséget produkált, legjobban a vegyipari részleg dolgozott" - nyilatkozta Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője. A konszern legjobban menő cége az SKW Stickstoffwerke Piesteritz németországi műanyagokat gyártó cég, amely a tavalyi évet 2,9 milliárd koronás nyereséggel zárta. Ez 1,3 milliárd koronával jobb eredmény, mint 2013-ban.

Az Agrofert csoport tavalyi beruházásainak értéke 12,6 milliárd koronára rúgott. A csoport forgalmában az állami megrendelések értéke 1,1 százalékot ért el. A konszern legértékesebb tavalyi akvizíciói között a szóvivő az napraforgóolajat gyártó magyarországi NT KFC-t is megnevezte.

Az Agrofert csoportba jelenleg 223 cég tartozik, és a Cseh Köztársaság egyik legnagyobb gazdasági egysége. Mintegy 34 ezer személynek ad munkát. A cégcsoport egyetlen tulajdonosa Andrej Babis, aki 2014 januárja óta a cseh kormányfő helyettese és pénzügyminiszter. Babist a cseh ellenzék és a sajtó is gyakran bírálják, mert szerintük politikai és gazdasági tevékenysége összeférhetetlen. Az egyébként pozsonyi születésű tót Babis a bírálatokat visszautasította.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Hazánk egyik legfontosabb napraforgóolaj-gyártó cégét is eladják - a cseh pénzügyminiszter veszi meg