Ugrás a cikkhez
Reklám

Tüntetések voltak szombaton Párizsban és Franciaország több más városában a kormány azon terve ellen, hogy legalizálják az azonos neműek házasságát.

A fővárosban a szervezők szerint kétszázezren, a rendőrség becslése alapján hetvenezren vonultak föl, és transzparenseiken ilyen jelmondatok voltak olvashatók: "El a kezekkel a polgári házasságtól!", "Mindenki egy férfi és egy nő egyesüléséből született".

A kormány a Házasodhasson mindenki! címet adta indítványának, amelyről januárban kezd tárgyalni a nemzetgyűlés, a szavazás 2013 közepén várható. A törvény lehetővé tenné a homoszexuális pároknak az örökbefogadást. A közvélemény-kutatási adatok szerint a franciák többsége támogatja a buziházasságot, de azt nem, hogy a homoszexuálisok gyereket fogadhassanak örökbe.

A törvénytervezetet ellenző szervezetek hangoztatják, hogy a jogszabály-változtatás veszélyes helyzetet, hatalmas felfordulást idézne elő. A katolikus egyház is ellenzi a tervet. A Vatikán november elején fogadkozott, hogy soha nem fogja feladni a harcot az ellen, hogy eltöröljék a heteroszexuális házasság privilégiumát, "a civilizáció egyik vívmányát".

Több ezer fős hasonló tüntetések voltak szombaton több más francia városban is.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából