THE JERUSALEM POST
jpost.com

Mordeháj Elijahu volt izraeli főrabbi Ehud Olmert izraeli miniszterelnöknek írt levelét ismerteti az angol nyelven megjelenő izraeli, jobboldali, konzervatív napilap. Ebben Elijahu azt a döntését közölte, hogy „semmiféle erkölcsi akadálya nincs polgárok válogatás nélküli megölésének” Izrael gázai akciója során. A levelet az ország összes zsinagógájába eljuttatták, és az ószövetségi idézetekkel támasztja alá a rabbi döntését. „A zsidó háborús etika szerint, az egész város kollektíven felelős az egyének erkölcstelen magatartásáért. Gázában az egész lakosság felelős, mivel nem tesznek semmit, hogy a Kasszam rakéták kilövését megakadályozzák.” A rabbi fia a lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy apja azt tartaná kívánatosnak, hogy az izraeli katonák helyszíni benyomulása helyett szőnyegbombázással támadják a rakétakilövő helyeket függetlenül attól, hogy az hány palesztin életébe kerül. „Ha nem állnak meg, miután százat megölünk, akkor ezret kell megölni. És ha nem állnak meg ezer után, akkor tízezret. Ha még mindig nem állnak meg, akkor százezret, sőt egy milliót.” Elijahu fia ezután a Zsoltárokból idézte azt, hogy „üldözni fogom ellenségeimet és... addig nem hagyok fel vele, ameddig nem el nem tüntetem őket a föld színéről.”

INFORMATION CLEARING HOUSE
informationcelaringhouse.info

A népszerű amerikai honlap arról ír, hogy az al-Dzsazíra mellett egyre többen nézik a nyugati világban az angol nyelven az iráni PRESSTV televízió műsorait, ugyanis a teheráni állomás is a Gázai övezeten belülről küld helyszíni tudósításokat és képsorokat. Az interneten a presstv.com címen elérhető iráni tévé tetején található „Live” feliratú tévéképernyőre kattintva nézhető az adás.

***

A honlapon írt kommentár megjegyzi, hogy az Amerikai Izrael Közügyek Bizottsága nyomására az amerikai kongresszus által elfogadott határozat Izraelnek elismeri a védelemhez való jogát, de ugyanezt meg sem említi a Hamasz, illetve a palesztinok esetében.

ALTERNET
alternet.org

A világszerte antiglobalista kiállásáról és könyveiről ismert Naomi Klein az antiglobalista honlapon Meg akarjuk szüntetni a gázai erőszakot? Bojkottáljuk Izraelt! címmel írt cikkében pontokba szedte azon érveket, amelyek szerint a világ civil közösségének Izraelt bojkottálnia kell. A világ már megpróbálta a „konstruktív bekapcsolódást”, a siker legkisebb jele nélkül. 2006 óta „Izrael folyamatosan eszkalálja bűnöző magatartását: kiterjeszti telepeit, felháborító háborút viselt Libanon ellen, és kollektív büntetést alkalmazott a Gáza elleni brutális blokádjával”. A dél-afrikai apartheid elleni ellenállás is bizonyítja, hogy sikerrel alkalmazható a bojkott.

(Lovas - MN)