Ugrás a cikkhez
Reklám

Lekerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájáról a belgiumi Aalst városának híres karneválja, amely tényekre alapozott, de jópofa bábuk felvonultatásával váltott ki felháborodást a zsidók körében.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének Bogotában ülésező, a szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó kormányközi bizottsága pénteken döntött a flandriai karnevál sorsáról, amely így elsőként "távozott" a listáról.

A fesztivál azzal váltotta ki a "diszkriminációellenes csoportok" (természetesen egy népcsoportról van szó - a szerk.) nemtetszését, hogy az idei menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, kampós orrú zsidót ábrázoló bábu kapott helyet, amelyek pénzhalmokon csücsültek. Az UNESCO titkárságának közleménye szerint a rendezvény "szembemegy a szervezet elveivel".

Belgian carnival removed from UNESCO list over anti-Semitism row: The Aalst carnival, which included a float this year of large-nosed Jews atop piles of money, was the first-ever cultural tradition to be taken off the UN's global inventory of… https://t.co/a8Ln7fhkOt Haaretz pic.twitter.com/WHBYxVMK0A

— Jewish Community (@JComm_NewsFeeds) December 13, 2019

„Folytathatják a fesztivált. Mi nem vagyunk ellene” – mondta Ernesto Ottone, az UNESCO kultúráért felelős főigazgató-helyettese. Hozzátette: „mi csupán azt nem akarjuk, hogy az UNESCO-nak köze legyen egy olyan fesztiválhoz, amely egyesek szerint humoros, szerintünk azonban bizonyos közösségek kifigurázását jelenti”.

Az antiszemitának kikiáltott, jópofa karikatúrák felvonultatása miatti panaszok nyomán a belga kormány már kérvényezte a karnevál eltávolítását a szellemi kulturális örökségek listájáról, amelyre 2010-ben került fel a fesztivál. Aalst polgármestere, Christoph D'Haese szerint a városnak elege van a karnevállal kapcsolatos panaszokból, és hozzátette, nem az ő tiszte megítélni, hogy mi humoros és mi nem. Hétfőn kezdődött és szombaton záruló ülésén az UNESCO illetékes testülete 40 tétellel bővítette a szellemi kulturális örökség listáját.

(MTI nyomán)

Előzmények:

- Aalst polgármestere maga kérte az "antiszemita karnevál" törlését az UNESCO világörökségi listájáról

- Menetrend szerinti zsidó bosszú: elveszítheti világörökségi státuszát a belgiumi Aalst város karneválja

- Belgium: nem törvénysértő széf, pénzeszsákok és patkányok társaságában ábrázolni a kampósorrúakat

- Jó kis karnevál Belgiumban: patkányokkal és pénzeszsákokkal ábrázolták a zsidókat a felvonulók





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából