Ugrás a cikkhez
Reklám

Csaknem 13 millió forintos kártérítést követelnek a PestiSrácok.hu-tól a Nemzeti Nyomozó Iroda egykori magas rangú vezetői, a Vizoviczki-ügy két fővádlottja, Hopka Lajos és Gulyás Imre. A többek között vesztegetéssel vádolt főrendőrök a bíróságnak benyújtott keresetükben azt állítják, nem a terhükre rótt súlyos bűncselekményeknek, hanem a portálnak köszönhetően adódtak "lelki és anyagi problémáik". Figyelemre méltó, hogy a főzsarukat ebben az ügyben képviselő ügyvéd nem más, mint a magyargyűlölő Kende Péter, aki cégén, a Hibiszkusz Kft.-n keresztül olyan hírhedt figurákkal is “összeért”, mint a véreskezű kommunista pártvezér, Apró Antal fia, a titkosszolgálati múlttal rendelkező ifjabb Apró Antal.



Gulyás Imre és Hopka Lajos

Személyiségi jogi és kártérítési pert indított a PestiSrácok.hu ellen a Vizoviczki László nevével fémjelzett korrupciós ügy két fővádlottja, Hopka Lajos és Gulyás Imre. A Nemzeti Nyomozó Iroda egykori vezetői lényegében az összes, a Vizoviczki-üggyel foglalkozó cikket kifogásolták, melyekkel szerintük „jogsértések özönét” követte el a lap. A több más sajtóorgánumot, köztük – információik szerint – a Kékfény stábját is beperlő volt főrendőrök csaknem negyvenöt pontból álló keresetükben kiemelték, hogy a minisztériumi megbízásokból élő lap írásai miatt lelki és anyagi problémáik adódtak. Sőt egyikük szerintük a PestiSrácok.hu anyagi haszonszerzés miatt írt sok cikket az ügyről.

Államtitkokat is kiszivárogtathatott a fővádlott

Az NNI egykori vezetői még emberi kapcsolataik megromlását is a szerkesztőség nyakába varrnák: szerintük ugyanis nem az ellenük felhozott súlyos bűncselekmények vádjai, hanem a portál miatt fordultak el tőlük barátaik, rokonaik, miután többek között bemutatták azt a Nemzeti Védelmi Szolgálat által készített leleplező videót, amin látható, ahogy Vizoviczki László jobbkeze, Varga István egy – állítólag pénzzel teli – zacskóval beszáll Hopka Lajos rendőrségi szolgálati autójába, miközben a vád szerint korrupciós pénzekről beszél. Varga István nem mellesleg az ügyészségen azt vallotta, Hopka arról – az egyébként államtitoknak minősülő információról – is beszélt nekik, hogy a Portik-ügyek egyik koronatanúja, Radnai László alkut kötött a rendőrséggel és vallomásáért cserébe Németországba menekítik.



Hopka Lajos egy bűnügyi tablót ad át Varga Istvánnak a fővárosi Árkád bevásárlóközpontban (Fotó: PS)

Veszélyes bűnöző?

Az egy kaptafára készült keresetükben hangsúlyozták, az, hogy a cikkekben – szerintük – „veszélyes bűnözőnek” láttatják őket, “minden napjukat és minden éjszakájukat” megkeseríti, „gyakran kiborulnak”, “nyugtalanul alszanak”, “éjszaka többször felriadnak”. Hopka például odáig megy, hogy még azt is megmondja, hány cikket kellett volna írni a Vizoviczki-ügyről: az egykori maffiaellenes rendőr szerint sokkal jobban viselte volna a büntetőeljárást, ha csak egy-két cikk jelenik meg, nem annyi, amennyi egyébként nem csak a PestiSrácok.hu-n, hanem több más médiumban megjelent. Többek között ezért, és hasonló “indokok” miatt követelnek a portáltól összesen csaknem 13 millió forintot a vesztegetéssel vádolt egykori rendőri vezetők. Hopka keresetének kiegészítésében azt írta, az Erste Banknál próbált elhelyezkedni, fel is vették, de hamar elbocsátották, vélhetőleg azért, mert a PestiSrácok.hu cikkeiben leírta a teljes nevét. Ezt Hopka – mint írta – bizonyítani ugyan nem tudja, de mi más lehet az ok, ha nem a Vizoviczki-ügyben megjelent cikkek. Sajátos megvilágításba helyezte Hopka a portál tevékenységét is: szerinte a PestiSrácok.hu anyagi haszonszerzés miatt írt sok cikket a Vizoviczki-ügyről, hiszen ezzel a kattintásszámot növelték az oldalon, ezáltal nagyobb reklámbevételre tettek szert. Magyarul: a Vizoviczki-ügy ismertetésével egy nagy csomó pénzt keresett a PestiSrácok.hu. Sőt! De ezt inkább szó szerint idézi a lap:

“Úgy gondolom, hogy az anyagi haszonszerzésük része volt az is, hogy azt gondolták, amennyiben az én bemocskolásommal, a kényszerintézkedések kapcsán a sorsomról döntő nyomozási bírókra történő nyomásgyakorlással, a közvélemény befolyásolásával, hergelésével a kedvében járnak a belügyminiszternek, a főügyésznek, és a miniszterelnöknek, vagyis a hatalomnak, az állami hirdetésekben is megjelenhet náluk.”

A keresetet és azok kiegészítését jegyző ügyvéd, Kende Péter – róla alább külön is megemlékezünk – szerint e busás jövedelemből ügyfeleinek is járna, de azt is követeli a bíróságtól, hogy a súlyos bűncselekményekkel vádolt egykori főrendőr ügyfeleinek sérelemdíja mellett a PestiSrácok.hu fizessen büntető bírságot, ami elrettentené a lapot, hogy a Vizoviczki-ügyhöz hasonló cikkeket írjanak. Az első, Hopka keresete miatti tárgyalás szeptember 22-én, holnap lesz a Fővárosi Törvényszéken, míg a Gulyás Imre által indított pert október 22-ére tűzte ki a bíróság.



Kende Péter ügyvéd a Magyar Nemzet jól ismert fotóján (Fotó: mno.hu)

Összefonódás az Apró családdal

Külön érdekesség, hogy a főrendőröket ebben az ügyben az a magyargyűlölő zsidó Kende Péter képviseli, aki cégén keresztül Nagy Lajoshoz, a Nemzetbiztonsági Hivatal első, 2006-ban elhunyt kémfőnökéhez és a hírhedt kommunista pártvezér, Apró Antal fiához, ifjabb Apró Antalhoz is köthető. Ezekre az összefüggésre néhány évvel ezelőtti cikkében a Magyar Nemzet hívta fel a figyelmet. Az ügyvéd érdekeltségébe tartozó Hibiszkusz Kft. ugyanis jelentős befolyással bírt egy magánnyomozói tevékenységet is folytató, végelszámolás alatt álló társaságban, a B. S. Magánnyomozó, Biztonsági Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-ben, amelyben tulajdonos volt Nagy Lajos, a kémfőnök felesége, Nagyné Szvoboda Petra pedig az Opten adatai szerint vezető tisztségviselői feladatokat látott el. Ráadásul a Heti Válasz korábban azt is megírta, hogy a vállalkozás a milliárdos csempészési és sikkasztási botrányba keveredett Egymásért alapítvány anyagi támogatásából is kivette a részét. Az egykoron nagy hatalmú NBH-főnök (és felesége) vezetői posztot töltött be egy másik gazdasági társaságban, a hírhedt S-Komplex Rt.-ben is. A jelenleg szintén végelszámolás alatt álló vállalkozás főleg egykori titkosszolgálati emberekből verbuválódott, ezért talán nem is annyira meglepő, hogy egy ideig a cég felügyelőbizottságban Apró Piroska, Gyurcsány Ferenc anyósa is helyet kapott – írta a Nemzet, hozzátéve, hogy az S-Komplex Rt.-t Nagy Lajos ifjabb Apró Antallal alapította még a 90-es évek legelején.

A Vizoviczki-ügy

A vád szerint a csaknem negyven-ötven fővárosi szórakozóhely működtetésében érdekelt Vizoviczki László azért, hogy klubjait ne zaklassa a rendőrség és más hatóság, és az ellene, illetve az éjszakai életben dolgozó vetélytársai ellen folyó eljárásokról előre tudjon, „havi apanázst” adott vezető beosztású rendőröknek. Vizoviczki László nagyjából 2005 óta korrumpálhatott több vezető és kisebb beosztású rendőrt. Ezért a fővárosi egyenruhások teljes védelmet nyújtottak a vállalkozó szórakozóhelyeinek, azaz alig volt rendőri ellenőrzés, ha mégis, azt Vizoviczki mindig előre tudta. A vád szerint a rendőrök akadályoztak meg minden, Vizovicki elleni hatósági eljárást, vagy akár rendőri fellépést. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május 31-én vették őrizetbe az első gyanúsítottakat, Vizoviczki Lászlót, testőrét Varga Istvánt, valamint Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét és a himnuszgyalázó Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét. Majd június elején kattant a bilincs Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője és Koblencz Attila, a BRFK volt felderítő nyomozója kezén is. Az ügyészség bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolja. A pert jelenleg zárt ajtók mögött, a debreceni katonai törvényszék tárgyalja. Amikor pedig a hatóság vizsgálódni kezdett Vizoviczki cégeinél, kiderült, hogy azok ipari méretű adócsalásra épültek: a bűnszervezethez köthető 16 gazdasági társaság 825,5 milliós kárt okozott áfacsalással az államnak 2010 és 2012 között. Az adócsalást egy másik eljárásban tárgyalják, a vádlottak között Vizoviczki szórakozóhelyeinek vezetőit, könyvelőit és egyéb alkalmazottait költségvetési csalással gyanúsították meg.

(Pesti Srácok nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából