Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ITT átvett Híradó-cikkből egy igen fontos momentum hiányzik: az, hogy galamblelkű, a légynek nem ártó kiskunlacházi cigányaink szombaton is bűnöztek. (Nem csodáljuk, hiszen a Híradó is balliberális, így sokszor hallgat el számára kényelmetlen tényeket.)

Nem tartjuk kizártnak, hogy az új bűnözési hullám összefügg a cigányságot felmentő rendőrségi közleménnyel. Most azt hiszik romáink, hogy szabad a vásár, szabadon lehet betörni, fosztogatni. Gratulálunk, Drazsé.

Lássuk az eredeti cikket:

KISKUNLACHÁZÁN NEM HISZNEK A MAGÁNYOS ELKÖVETŐBEN 
5 perces interjú: Répás József, Kiskunlacháza polgármestere

– Több incidens is bekövetkezett Kiskunlacházán a hét végi falunapi rendezvénysorozaton. Melyek voltak a legkirívóbbak?

– Szombaton idős bácsi lakására tört be egy cigány nő, szerencsére azonban sikerült idejében értesíteni a rendőrséget, és tetten érték a behatolót. Több panasz érkezett amiatt is, hogy a központban rendezett programok alatt cigány fiatalok provokálták a látogatókat. Csak a szerencsének tudható be, hogy senki sem reagált a provokációkra, így komolyabb incidensek sem történtek. A feszültség nem múlt el, a kedélyek továbbra sem nyugodtak meg Kiskunlacházán.

– Mi gerjeszti még mindig ezeket a feszültségeket?
– Például az olyan esetek is nagyban hozzájárulnak ehhez, mint az, hogy Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke pénteken ide sietett, és sajtótájékoztatót tartott az önkormányzat épülete előtt. Kigyúrt embereivel elállták a bejáratot, és beszólásaikkal, megjegyzéseikkel és hangoskodásukkal megfélemlítették az ott dolgozókat. Elítélem azt a magatartást, amelyik folyamatosan csak a feszültségkeltésből próbál politikai hasznot kovácsolni.

– A kedélyeket nem nyugtatta meg, hogy a rendőrség pénteken őrizetbe vette Horák Nóra feltételezett gyilkosát?
– Nem, egyelőre nagyon messze vagyunk még ettől. A lakosság nagy része nem is hiszi el, hogy P. József egyedül követhette el a brutális gyilkosságot, és magam sem hiszek a magányos elkövető történetében. Úgy gondolom, hogy mivel a nyomozás még nem zárult le, ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le, meg kell várnunk a vizsgálat végét. Többek között az is kiderülhet, hogy voltak tettestársai az elkövetőnek, hiszen a nyomozók feltérképezik a gyanúsított baráti körét, megvizsgálják, kikkel tartotta a kapcsolatot.

– Ön részt vesz a Kolompár Orbán által szervezett béke menetén?
– Ő nincs abban a helyzetben, hogy ilyen megmozdulást szervezzen. Nagyon szomorú, hogy a cigány vezetők nagy részének, akárcsak Kolompár Orbánnak is, rengeteg vaj van a fején, nyomozás vagy eljárás folyik ellenük. Hogyan láthatnák el így hitelesen a cigány érdekképviseletek vezetését? Ráadásul a munkatársaik között vagy a roma érdekképviseletek szűkebb vezetésben olyan emberek is vannak, akik már börtönben is ültek. Az a véleményem tehát, hogy Kolompár Orbán ne szervezzen békemenetet és hasonló rendezvényeket, mert ő nem az a politikus, aki hitelesen képviselheti a megbékélést. A rendezvényen természetesen nem veszek részt, és a magam részéről el is ítélem, hiszen további feszültségkeltésnek tartom azt.

– Mi lenne a jó megoldás, hogyan lehetne csökkenteni a feszültségeket?
– Elkezdtünk egy folyamatot, amelyet igyekszünk következetesen megvalósítani. Ehhez azonban hiteles partnerekre van szükségünk, akikkel hatékonyan együtt lehet működni. Mint mondtam, Kolompár Orbán nem ilyen. Amúgy pedig nemcsak helyben, a kistelepüléseken kell bekövetkeznie a megtisztulásnak és a megbékélésnek, hanem a legmagasabb szinten is. Amíg viszont ilyen politikai kalandorok képviselik a cigányságot, addig a fesztültségek csak még tovább mélyülnek, és megnyugvásra, megbékélésre nem sok lehetőséget látok.

(MH)



Friss hírek az elmúlt 24 órából