Imádott fajuk szavai (meló - jiddis eredetű, szajré - jiddis eredetű) és rejtett erőforrásaik, pontosabban szavazóbázisuk becézgetése, mentegetése (hiszen a közel tízmilliós károkozás, a vasúti infrastruktúra súlyos megrongálása csak csínytevés, csibészség) - így néz ki ma egy cigánybűnözésről szóló hír a Mandineren. De az elkövetők származásáról természetesen szó sem eshet, elvégre a csibészségnek nincs etnikuma...




Hab a tortán, hogy a rendőrség az ugyancsak jiddis eredetű balhé szóval (a videó címében) mutatta be, mennyire nem idén barnultak az elkövetők...

36 fa tartóoszlopot vágtak ki a csibészek

Az ügyészségi közlemény egyébként arról szól, hogy a vádlottak 2024. március 3-án éjszaka, ellopták az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonal Nógrádszakál és Litke közötti szakaszán 4,5 km hosszúságú távközlési légkábelt. Láncfűrésszel kivágtak 36 darab fa tartóoszlopot – melyekből több a vasúti sínekre dőlt –, majd levagdosták és feldarabolták a légkábelt, melyet személygépkocsival, több fordulóval Felvidékre vittek és ott eladtak.




A szakaszon ugyan a személyvonatok közlekedését 2023. augusztus 1. napján megszüntették, azonban a vasúti pályán ritkán, menetrenden kívül nemzetközi tehervonatok közlekednek. A megrongált távközlési kábel az érintett vasúti pályán lévő állomások közti kommunikációt, így a vasúti közlekedés biztonságát szolgálta.

A három férfi a kábelek ellopásával és a pálya megrongálásával összesen 9 301 500 forint kárt okozott. Ellenük társtettesként, jelentős értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás és közlekedés biztonsága ellen elkövetett bűncselekmény a vád. Bűnösségük megállapítása esetén végrehajtandó szabadságvesztés mellett közügyektől eltiltás vár rájuk (amitől bizonyára nagyon félnek... - a szerk.).