Ugrás a cikkhez
Reklám

Bár hihetetlennek tűnik, lapunk információi szerint a Fidesz stratégiai partnerségben készül a jövő évi országgyűlési és az azt követő önkormányzat választásra a sorozatos botrányok miatt hírhedtté vált Farkas Flórán miniszterelnöki biztossal és az általa vezetett Lungo Drommal - írja a Magyar Nemzet.

A lap birtokába került dokumentum alapján a cigánybűnöző a Fidesz Lendvay utcai székházában holnap írja alá az együttműködési megállapodást Kövér Lászlóval, a kormánypárt választmányi elnökével. Az eseményen beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A Farkas Flórián által szétküldött meghívóban az áll, hogy a „stratégiai magállapodás” a soron következő országgyűlési és önkormányzati választásra való felkészülésről, továbbá a „választásokon és az ezeket követő törvényhozói, kormányzati és önkormányzati munkában történő együttműködésről” szól. A Fidesz és a Lungo Drom együttműködése immáron tizenhat éve töretlen – hangsúlyozza Farkas. Mint írja, az együttműködés alapját a magyar társadalom problémáival, jövőjével, lehetőségeivel és feladatával kapcsolatos nézetek, valamint az ezeket meghatározó értékrend hasonlósága, illetve azonossága jelenti.Azonos értékrendűek egymás között (fotó: Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet)
Mindez azért érdekes, mert Farkas Flóriánhoz és a korábban általa vezetett Országos "Roma" Önkormányzathoz (ORÖ) számos botrány kapcsolódik. A szervezetnél már legalább fél tucat nyomozás zajlik, egyebek közt hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanúja miatt is vizsgálódnak a hatóságok.

A botrányos bűnszervezetnél immár legalább féltucat ügyben vizsgálódnak a hatóságok.

Mindeközben a lap egy újabb érdekes pénzügyi manőverre bukkant a miniszterelnöki biztoshoz kapcsolódóan. Megtudták, hogy a Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség budapesti székházát hatvanmillió forintos adósság terheli – derült ki az ingatlan tulajdoni lapjából. Ez azért érdekes, mert a tartozás miatt a földhivatal 2013 nyarán jelzálogjogot jegyzett be az Emberi Erőforrások Minisztériuma javára, vagyis a humántárca valamilyen formában pénzt juttatott a cigány szervezetnek. Ez önmagában még nem volna kirívó, csakhogy Farkas korábbi közvetlen kollégái semmit nem tudnak a minisztériumi pénzről, sem pedig arról, hogy a szervezet máig tartozik a tárcának.

A Magyar Nemzet megkereste az ügyben azokat a roma politikusokat, akik 2013-ban a Lungo Drom alelnökei voltak. Hegedüs István – aki Farkas Flórián után lett az ORÖ elnöke –, Vajda László, Lakatos Oszkár és Ajtai Tibor mit sem tudnak a hatvanmillió forintos összegről, így azt sem tudják, hogy ki és mire költötte el. Vajda László szerint azért is furcsa az Emmi jelzálogjoga, mert a fővárosi Bezerédi utcában található ingatlant alig egy évvel korábban, 2012-ben kapta meg az államtól a Lungo Drom. A székház tizenöt éves időtartamra szóló elidegenítési tilalom mellett került a cigány szervezethez. Ez azt jelenti, hogy az állam erre az időre mindenképp biztosítani kívánta, hogy az ingatlanvagyon a Lungo Dromnál maradjon, ám éppen az állam egyik szervezete, az Emmi követelése miatt vált ez kétségessé. Az ügylet így különös jogi helyzetet teremtett.

Az eljárást a Magyar Nemzet kezdeményezte, mivel a szervezet jogerős ítélet ellenére sem adja ki szerződések adatait.

Természetesen ebben az ügyben és a választási megállapodás miatt is kereste a lap Farkas Flórián miniszterelnöki biztost, ám ezúttal sem tudták elérni őt, ráadásul azt a mobiltelefonszámát is megszüntette, amelyet korábban használt. Azt pedig nem lehet tudni, hogy egymillió forintos fizetése mellett hol dolgozik, ahogyan azt sem, hogy egyáltalán mivel foglalkozik munkaidejében. És nem kaptak választ a humántárcától sem, igaz, Balog Zoltán miniszter már többször jelezte, hogy személyes sértettsége okán nem kíván reagálni a közügyekben feltett kérdéseikre.

A Farkas Flóriánt érintő ügyekben egyébként teljes a hírzárlat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal például már azt sem hajlandó elárulni, hogy meddig tart az a nyomozás, amely a cigány- és politikusbűnöző nevével egybeforrt Híd a munka világába program kétes pénzköltései miatt zajlik. Az ügyben több mint két éve jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt folyik a nyomozás, azonban úgy tudjuk, hogy gyanúsítottja továbbra sincs az ügynek. Ez azért érdekes, mert a cigány önkormányzatnál a brókerbotrányokkal körülbelül egy időben indult nyomozás, de a föltehetően bonyolultabb Buda-Cash- és Quaestor-ügy esetében már vádat is emeltek a hatóságok.

Firssítés: Orbán beismerte: személyesen ragaszkodik kedvenc díszcigányához

A Magyar Nemzet kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, Hódmezővásárhelyen megerősítette: személyes szándéka, hogy a jövőben Farkas Flóriánnal szeretné folytatni az együttműködést. Arról beszélt, hogy együtt kíván működni a cigányság szervezeteivel, személy szerint pedig mindig azzal, aki a legalkalmasabb. A kormányfő ugyanakkor azzal kerülte meg a kérdést, hogy a személyi döntéseket nem ő egy személyben, hanem a megfelelő testületek hozzák meg a Fideszben.

„Minden rendben, ne kérjetek semmit!” – ezekkel a szavakkal köszöntötte Orbán Viktor az őt fogadó hódmezővásárhelyi polgármestert, Almási Istvánt. Később annyival korrigálta ezt, hogy „a Lázárék előtt nincs megcsinálva a járda”.

(MNO nyomán)

2. frissítés: Aláírták a megállapodást, Kövér is nagyon büszke rá

Megújította választási együttműködési megállapodását pénteken a Fidesz és a Lungo Drom.

Kövér László, a kormánypárt választmányi elnöke a megállapodás aláírását követően elmondta, egy olyan megállapodást hosszabbítottak meg, amely mindkét szervezetnek sikereket hozott: a választási győzelmek mellett ugyanis a Fidesz és a Lungo Drom is elmondhatja magáról, hogy minden korábbinál komolyabban tudta támogatni a "romák" felzárkózását.

A házelnök hangsúlyozta, a mostani megállapodás nem egyedi, hanem az első állomása a Fidesz szövetségi rendszere megújításának, aminek során minden partnerszevezetükkel hasonló megállapodást kötnek majd.

Kövér László reményei szerint a Fidesz a választási kampányt megelőzően egy választási nyilatkozatot is tesz a szövetségeseivel közösen, amely egyfajta szerződés, vállalás is lesz arra vonatkozóan, hogy mit kívánnak tenni együtt az ország élén. A Fidesz választmányi elnöke emlékeztetett, ebben a szövetségben a Fidesz és a Lungo Drom mellett megtalálható a KDNP, a Fidelitas, a Nemzeti Fórum, a Vállalkozók és Munkaadók Pártja és a kisgazdák.

Kövér László szólt arról is, hogy az elmúlt hét évben elért sikerek jó alapot adnak arra, hogy a választók bizalmát kérjék jövő tavasszal. Kiemelte, mostani kormányzásuk első négy éve elsősorban az ország katasztrófa széléről történő visszarántásával telt, míg a második négy esztendőt már az emelkedő pályán való mozgás határozza meg, a következő négy év pedig "a termés egy részének learatásáról, az eredmények realizálásáról" is szól majd.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke úgy fogalmazott, a Fidesz és a Lungo Drom szövetsége az egyetlen garanciát jelenti a cigányság felzárkózásának folytatására.

Hangsúlyozta, a Fidesszel több mint másfél évtizede dolgoznak együtt sikeresen. Farkas Flórián megjegyezte továbbá, hogy a Lungo Drom rendelkezik a Fidesz után a legtöbb önkormányzati mandátummal, többel mint az összes ellenzéki párt.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Kidőlhet a Lungo Drom Orbán tanácsadója alól - De nem kell aggódni, új szervezet tarthatja markát

Kapcsolódó:

- Már a Spiegel is a Farkas Flórián nevű cigánybűnözővel foglalkozik - "Orbánnak szüksége van rá"

- Farkas Flórián is "vétózott": ő döntötte el, kiket lehetett a közgyűlésen az ORÖ vezetőségi tagjaivá választani

- Ki van ez találva: az előző ORÖ-vezetés ellopta az 1,6 milliárdot, az új pedig bejelenti, hogy ők sajnos nem tudják visszafizetni

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából