Ugrás a cikkhez
Reklám

Lángokba borult a krasznahorkai vár, az egyik legszebb felvidéki építmény. A tűz oltása még mindig folyik, biztos, hogy jelentős a kár, a tűz a kápolnát is elpusztította.




A tűz oka egyelőre ismeretlen. A lángok először a tetőn jelentek meg - írja a Felvidék Ma.

/Görgessen a frissítésekért!/




Frissítés 1: A Paraméter.sk szerint hatalmas lángokkal égett, most már csak füstöl a vár, amelynek teljesen beomlott a tetőzete, tehát tulajdonképpen minden az enyészeté lett.

A megrázó eseményt ezrek bámulják, Rozsnyótól kocsisor áll a főúton.

A tűzhöz a rozsnyói, dobsinai, szepsi és kassai tűzoltókat is riasztották, ám nem tudták megfékezni a tűzvészt, holott a hadseregtől is segítséget kértek.

Krasznahorka község önkormányzata rendkívüli állapotot hirdetett ki 15 órakor a község területén, az embereket a megmaradt értékek mentésére szólítva.

Egyelőre nincs hír személyi sérülésekről.

A feltételezés szerint valószínűleg a várdomb aljában gyújthatta föl valaki a száraz füvet. A lángok valamilyen módon a várfalakhoz érve felcsaptak a várfoki tetőre, és onnét kapott lángra az egész tetőszerkezet.




Frissítés 2: Jozef Hudák, a rozsnyói tűzoltóság tisztje azt mondta a SITA hírügynökségnek, hogy tudomásuk szerint nem csak a tető, de már a vár és a környező erdő is ég.

A Hírek.sk azt írja: a tűzoltók egyelőre tehetetlenek, nem tudják eloltani a Krasznahorka várában pusztító tüzet. A portál úgy tudja: a száraz növényzet tüzelése közben keletkezett szikrától kaphatott lángra a krasznahorkai vár. A rozsnyói, dobsinai, szepsi és a kassai tűzoltók együttesen próbálják megfékezni a tüzet, ám az ódon épületet védő magas falak akadályozzák a munkálatokat. Az oltást nehezíti az erősödő szél is. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet második fokozatú riasztást adott ki a Szepesség, Liptó és Gömör térségére. A szél sebessége ezekben a régiókban vasárnap helyenként a 108 km/óra sebességet is elérheti.

Az eddigi hírek szerint először a vár tetőszerkezete kapott lángra, onnan terjedt tovább a tűz. A krasznahorkai vár Felvidék egyik leglátogatottabb múzeuma, a közelmúltban teljes átalakításon esett át.

Frissítés 3: A nagy lángokat délután 16:30-ig sikerült megfékezniük a helyszínre kivonuló tűzoltóknak, jelenleg lokalizálják a kisebb tüzeket.

A tetőszerkezet teljesen leégett és összeomlott, a vár falai azonban megmenekültek.

Négy óra előtt pár perccel a helyszínre érkezett a hadsereg helikoptere is, az oltásban viszont már nem volt szükség rá.

Az oltás során egy tűzoltó sérült meg könnyebben - írja a Paraméter.

Frissítés 4: Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja elnöke ma kapcsolatba lépett Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettessel, s arra kérte, hogy a magyar kormány is vállaljon részt a tűzvész sújtotta krasznahorkai várat érintő kárelhárítási és felújítási munkák kiadásaiban.

Semjén Zsolt azonnal felvette a kapcsolatot a tót kormány képviselőivel, s bejelentette, hogy hivatalosan is megteszik a felajánlást. Ez a tűzkár egy rendkívüli jelentőségű, szlovák-magyar és európai kulturális emléket tett tönkre. Indokolt tehát, hogy mindkét kormány felvállalja a felújítás terheit, illetve közösen pályázzanak az európiai uniós forrásoknál - tájékoztatta a Felvidék.mát az MKP sajtóosztálya. Az MKP kijelentette, hogy összefogásra van szükség, és ezúton is felkérte a civil szervezeteket, hogy közösen szervezzenek gyűjtést a károk enyhítésére.

A Felvidék Ma meg nem erősített információi szerint három kisgyerek gyufával játszott, így gyulladt meg a vár alatti füves terület, s a tűz fokozatosan terjedni kezdett.




Az észak-nyugati résznél, a kőbástya zsindelyteteje lángot kapott, s ezen a felső szintekre elterjedt a tűz, s így a vár tetőszerkezete teljesen leégett.

A Kuruc.info adaléka (köszönet olvasóinknak!): így néz ki a vár alatti rész, cigányok lakják (Krasznahorkaváraljának 2001-ben 1113 magyar, 662 cigány és 551 tót lakosa volt), a tövében is cigánygyerekek szoktak játszani:




A JOJ tv portálja kerek-perec így fogalmaz: "Rómske deti vypaµovali trávu", azaz cigánygyerekek gyújtogatták a füvet. A különböző tót fórumok és YouTube-videók hozzászólói is szinte kivétel nélkül ezen a véleményen vannak.

Frissítés 5: Helybéliek az MTI tudósítójának azt mondták: feltehetően gyerekcsíny állhat a tűz mögött, legalább két-három gyereket láttak a vár oldalánál.

Mint megjegyezték, Krasznahorka vára túlélte az első és a második világháborút, most pedig rövid idő alatt a lángok olyan pusztítást végeztek, amilyenre a legöregebbek sem emlékeztek. Az idős krasznahorkaiak sírtak, míg a fiatalabbak, középkorúak ahogy tudtak, segítettek az igen rövid idő alatt a helyszínre érkezett tűzoltóknak.

A vár fölött még este nyolc óra tájban is füstöt lehetett látni, a tűzoltók az utómunkálatokat végezték.

A vár történetéről

A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben Bebekek szerezték meg és bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. Az 1440-es években Giskra serege foglalta el, majd Hunyadi Mátyás visszavette. 1556-ban I. Ferdinánd serege sikertelenül ostromolta. 1566-ban Schwendi Lázár vette be. 1575-től Andrássy birtok lett, akik 1578 és 1585 között reneszánsz erődítménnyé építették ki, majd 1676-ban pompás palotává alakították.

1678-ban Thököly serege foglalta el, 1685-ben őrsége egy éves ostromzár után adta fel. A Rákóczi-szabadságharc idején a vár urai, az Andrássy fivérek közül öten (István, György, Pál, Miklós és Mátyás) csatlakoztak a kurucokhoz, s csupán Andrássy Péter tartott ki mindvégig a császár hűségén. 1706 őszén rövid ideig Krasznahorka várában tartotta fogva II. Rákóczi Ferenc Forgách Simon grófot, a felkelés utolsó éveiben pedig kisebb létszámú helyőrség is szolgált a várban, melyet Andrássy György csak 1710 novemberében adott fel Peter Viard császári tábornoknak.

1812-ig lakták, 1817-ben a felsővárba villám csapott, és legrégibb részei leégtek, de többi részei ma is teljes épségben állnak. Fényes Elek szerint a vár "egy azon kevés honi lovagvárak közül, mellyek mind a mai napig épségben megmaradtak.

Friss: "Két gyerek" okozhatta a krasznahorkai várban pusztító tüzet

(Felvidék Ma - Paraméter, képek: olvasónktól)



Friss hírek az elmúlt 24 órából